Gemeenten en provincies moeten verleiden tot klimaatactie
Gemeenten en provincies moeten zich in hun klimaatbeleid richten to burgers, corporaties en marktpartijen. Deze moeten worden verleid tot duurzaam gedrag.
Gemeentelijke en provinciale doelstellingen voor het terugdringen van CO2 uistoot hebben alleen zin als ze breed worden gedragen door alle betrokken partijen. De directe invloed van de overheden op het klimaat beperkt zich tot hun eigen gebouwen.
Duizend klimaatprojecten
Dat blijkt uit een recente analyse van ruim 1000 klimaatprojecten, verzameld in de zogenoemde CO2 monitor. Dat is een database die wordt beheerd door het installatie-en energieadvies bureau DWA. Hierin worden klimaatprojecten op hun effectiviteit en opbrengst doorgerekend.
Kosten niet opgenomen
Ruim de helft van alle gemeenten en provincies in ons land heeft zijn projecten tot het terugdringen van CO2 hierbij aangemeld. Over de kosten van de 1000 projecten die in de database zijn opgenomen geeft de monitor geen uitsluitsel
6 Megaton minder op totaal van 180
In totaal leverden de in kaart gebrachte klimaatacties een besparing op van 6 Megaton CO2. Omdat niet alle overheden in de monitor zijn opgegeven is er over de absolute vermindering niet veel te zeggen, maar één ding is zeker: op de totale Nederlandse uitstoot van 180 Megaton is dat bij lange na niet voldoende om de geformuleerde doelstelling van 20 procent reductie in 2020 te halen. ‘er moet nog wel wat gebeuren’, aldus analist Hans van der Heide van DWA.
Invloed op gemeentehuis
Hij noemt het zeer zinnig dat gemeenten en provincies klimaatprojecten opzetten en uitvoeren. Maar ze moeten zich wel realiseren dat ze alleen directe invloed hebben op hun eigen gebouwen en activiteiten.
Medewerking nodig
Voor alle maatregelen die buiten gemeente-of provinciehuis worden opgesteld is het van groot belang dat ze door andere partijen worden gedragen. Zonder medewerking van bewoners, corporaties en private marktpartijen is de geplande vermijding van CO2 niet te halen, zo stelt Van der Heide.
Verleiding
Gemeenten moeten dan ook vooral derden middels ‘verleiding’aanzetten tot het reduceren van hun CO2 uitstoot. ‘Het stimuleren en faciliteren van initiatieven vanuit de samenleving behoort de kerntaak van het lokale klimaatbeleid te zijn’, zo staat in het analyserapport te lezen.
Besparing van belang
De grootste klappen ineens zijn volgens DWA te halen met biomassa en windmolenparken, maar uiteindelijk is energiebesparing de grootste winstmaker: bij elkaar opgeteld zijn de kleine projecten –een straat die zijn spouwmuren laat isoleren – goed voor 35 procent van de alle vermeden CO2. ‘Daar kan de overheid via voorlichting, eventueel subsidie en het helpen zoeken van goede partners een grote rol spelen.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het gehalte aan CO2 in de atmosfeer bedraagt 0,04%. En wordt vrijwel volledig bepaald door uitstoot uit oceanen en vulkanen. De invloed van de mens daarop is verwaarloosbaar klein. Waarom dan toch 100-en miljarden steken in een klimaatbeleid, als dat geen enkel effect sorteert ?