Advertentie
financiën / Nieuws

Uitgaven opleiden ambtenaren op laag pitje

Uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2013 van het A+O fonds Gemeenten blijkt dat de gemiddelde opleidingsuitgaven vorig jaar 932 euro per medewerker bedroegen.

19 juni 2014

Gemeenten geven per medewerker gemiddeld exact 100 euro minder uit aan opleidingskosten dan geraamd. Het meest bekaaid komen ambtenaren eraf in de kleinere gemeenten.

Onder begroot budget
Uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2013 van het A+O fonds Gemeenten blijkt dat de gemiddelde opleidingsuitgaven vorig jaar 932 euro per medewerker bedroegen. Dat betekent dat net als de voorgaande jaren de bestede uitgaven onder het begrote budget liggen. Gemiddeld begroten gemeenten per voltijds ambtenaar 1.032 euro uit te geven. In de praktijk blijken gemeenten per medewerker gemiddeld 100 euro minder te besteden. Dat de werkelijke uitgaven lager liggen dan de geraamde uitgaven geldt voor alle gemeentegrootteklassen, met uitzondering van de 100.000+ gemeenten. Daar lagen de bestedingen vorig jaar iets boven de ramingen. Om precies te zijn: 12 euro.

Uitgaven per persoon omhoog
Positief is dat de gemiddelde opleidingsuitgaven per medewerker ten opzichte van 2012 wel 68 euro omhoog zijn gegaan. Bij de G4 steeg het bestede opleidingsbedrag per medewerker het meest: het ging met 335 euro omhoog. De bestede opleidingskosten bedragen gemiddeld 1,8 procent van de loonsom van de gemeenten. Dat betekent een lichte daling ten opzichte van 2012. Vooral bij de 100.000+ gemeenten is relatief minder geld besteed aan opleidingen voor medewerkers. Dat is volgens opvallend, omdat het bestede bedrag aan opleidingen per medewerker wel boven het begrote bedrag lag. Een mogelijke verklaring daarvoor is volgens de onderzoekers dat weliswaar de bestedingen aan opleidingen is toegenomen, maar dat tegelijkertijd ook de totale loonsom is gestegen.

Onderscheid doelgroepen
Het gros van de gemeenten blijkt binnen het opleidings- en ontwikkelingsbeleid geen onderscheid te maken tussen specifieke doelgroepen als jongeren, ouderen of vrouwen. Bij de G4 gebeurt dat overigens wel. Waar onderscheid wordt gemaakt naar doelgroepen, profiteren vooral managers, jongeren en nieuwe medewerkers.

Uitgaven gelijk
Ruim de helft van de gemeenten verwacht dat in de komende jaren de uitgaven aan opleidingen ongeveer gelijk blijven. Ongeveer één op de vijf gemeenten verwacht dat ze gaan afnemen. Daar tegenover staat dat eveneens één op de vijf gemeenten verwacht dat de opleidingsuitgaven gaan stijgen.

*Begrote en bestede opleidingskosten per medewerker naar gemeentegrootteklasse in euro’s in 2013

BEGROOT

BESTEED

ALLE GEMEENTEN

1.032

932

G4

1.165

1.089

100.000+ (EXCL. G4)

1.003

1.015

50.000 – 100.000 INW.

985

861

20.000 – 50.000 INW.

1.012

814

10.000 – 20.000 INW.

893

809

< 10.000 INW.

975

802

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Teun Sluijters / organisatie-adviseur
Heel vreemd en het getuigt van slecht beleid. Je kunt niet en bezuinigen op externe inhuur, en geen nieuwe mensen aannemen en niet investeren in de kwaliteit van zittend personeel en verwachten dat grote decentralisaties tot een goed einde worden gebracht. Opleidingsbudgetten moeten omhoog!
Gerrit
Ach je bevriest toch gewoon het opleidingsplan voor een onbepaalde duur. Ook al was dat een onderhandeling uit een vorige CAO ......
Harry van Katwijk / gemeenteambtenaar
Maar we krijgen gelukkig wel veel meer salaris, Hans, volgens je andere (tendentieuze) artikel!
K. de Beer / organisatie adviseur
Er wordt bezuinigd en dus ook op opleidingskosten. Het zij zo. Wel is er een nieuwe trend. De geoormerkte opleidingsbudgetten worden ingezet voor cursussen in het kader van de organisatieverandering. Dus geen persoonlijke ontwikkeling in je vakgebied maar voor een nieuw telefoonsysteem, brieven schrijven in Jip en Janneke taal, omgaan met agressieve klanten enzovoorts. Ik ben er niet op tegen als de ambtenaren - net als burgemeester, wethouders en raadsleden - voortaan een onkostenvergoeding krijgen waar ze zelf hun ontwikkelkosten maar uit moeten betalen. Maar ook b.v. reis- en verblijfkosten, kledingvergoeding, fietsplan enzovoorts. Dat scheelt heel wat bureaucratie.
Advertentie