Opkomst en ondergang Stefan Hulman
Ooit werd hij genoemd als mogelijk opvolger van vertrekkend staatssecretaris Mark Rutte, maar de afgelopen tijd stond Stefan Hulman (VVD), burgemeester van Den Helder, beduidend minder positief in de belangstelling.
Kop van Jut
Als wethouder in Rotterdam (2002-2006) raakte hij wel vertrouwd met commotie en relletjes. Maar toen ging de aandacht vooral uit naar collegabestuurders, terwijl Hulman dit keer zelf de kop van Jut was. Hij raakte in Den Helder in opspraak omdat hij de wethouders onvolledig had geïnformeerd over zijn inkomsten. Hulman kreeg een vergoeding voor dubbele woonlasten, waarop hij eigenlijk geen recht had.
Beroepsmilitair
Tot hij in 2007 aan de slag ging in de marinestad, was hij onder meer beroepsmilitair bij de landmacht en werkte hij voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst. In 1995 werd Hulman actief in Provinciale Staten Zuid-Holland en in 1998 trad hij toe tot de gemeenteraad in Rotterdam.
Rotterdam
In die stad waar hij zijn woning het afgelopen jaar maar niet verkocht kreeg, raakte Hulman politiek gepokt en gemazeld. In 2002 werd hij er namens de VVD wethouder in een roerige politieke periode. Met CDA en Leefbaar Rotterdam, de partij die groot was geworden onder aanvoering van Pim Fortuyn, zat de VVD in het eerste Rotterdamse college waarin de PvdA ontbrak.
Geen pretpakket
Hoewel alles op alles werd gezet om de stad veiliger te maken, had Hulman met de portefeuille vervoer en kunst zeker geen pretpakket. Openbaarvervoerbedrijf RET moest geprivatiseerd en Leefbaar Rotterdam legde hem in 2004 het vuur na aan de schenen nadat er miljoenen gemeenschapsgeld waren ontvreemd bij museum Boijmans van Beuningen. Ook moest hij tegenstanders zien uit te leggen waarom het 6 meter hoge beeld van Kabouter Buttplug een aanwinst was voor Rotterdam.
Blunderput
En ook tijdens de latere discussie over de niet vlottende maar wel steeds duurder wordende bouw van een parkeergarage in het Rotterdamse Museumpark, in de volksmond inmiddels bekend als de blunderput, dook Hulmans naam op. Toenmalig wethouder Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) vond namelijk dat niet hijzelf maar zijn voorganger Stefan Hulman verantwoordelijk was voor het omstreden project, aangezien Hulmans handtekening onder alle stukken stond.
'Af van beeld zakkenvuller'
VVD-voorzitter Ivo Opstelten, die Hulman kent uit de Rotterdamse politiek, maande hem onlangs snel af te komen 'van dat beeld dat hij een zakkenvuller is'. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil geen woonfonds voor burgemeesters instellen, maar ze bekijkt wel of de regels voor burgemeesters met dubbele woonlasten moeten worden aangepast. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters komt vanwege de problemen in Den Helder met een praktische handreiking voor burgemeesters en gemeenten.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.