Advertentie
financiën / Nieuws

Zorgaanbieders strijken ten onrechte coronasteun op

Meerdere zorgaanbieders die de afgelopen jaren onder vuur lagen vanwege fraudebeschuldigingen, blijken stevige sommen aan coronasteun te hebben ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek door RTV Oost.

02 augustus 2021
geld-en-zorg---pixabay-1961431-640.jpg

Meerdere zorgaanbieders die de afgelopen jaren onder vuur lagen vanwege fraudebeschuldigingen, blijken stevige sommen aan coronasteun te hebben ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek door RTV Oost.

Niet voor zorgaanbieders

De omroep ging in het landelijk steunregister na welke bedragen meerdere zorgbureaus hebben ontvangen aan corona-compensatie, die zij ontvingen in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Opvallend, want het kabinet heeft duidelijk gesteld dat de NOW-regeling in principe niet is bedoeld voor zorgaanbieders. Die konden zich immers wenden tot gemeenten en zorgverzekeraars, waarbij het Rijk afspraken heeft gemaakt over ondersteuning.

 

Malversaties

Toch blijkt uit het onderzoek dat een aantal zorgaanbieders bedragen van tienduizenden euro’s hebben ontvangen vanuit de NOW-regeling. Het gaat daarbij met name om zorgaanbieders die onder vuur liggen vanwege vermeende malversaties. Zo ontving de zorgaanbieder Take Care V&R Thuiszorg in Almelo tot drie toe een bedrag aan staatssteun, in totaal oplopend tot ruim 63.000 euro. Deze zorgaanbieder raakte eerder in opspraak na een miljoenenclaim van de gemeente Almelo en zorgverzekeraar Mensis, die meenden de organisatie fraude heeft gepleegd ter waarde van ruim 3 miljoen euro. De organsisatie bestrijdt dat en stelt dat de gemeente zich schuldig maakt aan etnisch profileren omdat de zorgaanbieder zich met name richt op allochtone cliënten.

 

Exorbitante winsten

Een andere zorgorganisatie die steun ontving op basis van de NOW-regeling is Alerazorg uit Hengelo. In februari van dit jaar ging dit bedrijf faillet omdat zorgverzekeraars bijna een miljoen euro terugeiste vanwege declaraties die te ruimharig geweest zouden zijn. Vlak voor het faillissement ontving het bedrijf ruim 78.000 euro aan NOW-subsidies, zo blijkt uit het onderzoek van RTV Oost. Ook andere zorgbureaus ontvingen tienduizenden euro’s, zoals Anahid uit Almelo, dat volgens onderzoeksplatform Follow the Money exorbitante winsten zou hebben gemaakt, en het multiculturele zorgbureau Thuiszorg Longlife in Hengelo dat vorig jaar failliet ging nadat het eerder 8190 euro NOW-compensatie ontving.

 

Faillisementsfraude

Eveneens uit Almelo komt de stichting Het Thuisgevoel. De gemeente Almelo zegde in 2019 al de samenwerking met de zorgorganisatie op. Het bureau heeft echter nog wel zorgcongtraten met andere gemeenten en vroeg – en kreeg – op grond daarvan ruim 66.000 euro aan NOW-gelden. De oprichtster van Het Thuisgevoel werd onlangs veroordeeld wegens faillisementsfraude van een andere door haar opgerichte zorgorganisatie.

 

Tussen de mazen

De NOW-regeling werd ingesteld als noodmaatregel om massale ontslagen door de coronacrisis te voorkomen. Om geen tijd te verliezen werd besloten eerst voorschotten uit te keren en de rechtmatigheid en de hoogte van het bedrag later vast te stellen. En hoewel zorgaanbieders dus in principe niet in aanmerking kwamen voor deze regeling maar zich tot gemeenten en zorgverzekeraars diende te wenden, blijkt er toch een aantal door de mazen van de regeling te zijn geslopen.

Bron: RTV Oost

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Deze bedragen met forse (boete)rente en met hoge prioriteit terugvorderen. Zo nodig aangifte doen wegens malversaties. Er kan beter niet worden gewacht tot het geld is weggesluisd.
Jan
Met dank aan het neoliberalisme dat deze particuliere zorgaanbieders mogelijk maakte.
Advertentie