'Nullijn voor ambtenaren onaanvaardbaar'
Voor de AbvaKabo en CNV Publieke Zaak is de nulbijdrage aan de loonontwikkeling voor alle werknemers in de publieke sector onaanvaardbaar. Het kabinet kondigt de nullijn aan in ‘Werken aan toekomst’, het pakket crisismaatregelen om de gevolgen van de mondiale crisis het hoofd te bieden.
Dictaten
‘Wij gaan er van uit dat in de verschillende cao’s in vrijheid kan worden onderhandeld zonder dictaten vooraf’, zegt de AbvaKabo in een reactie op de maatregelen. De vakbond is de grootste in de publieke sector. ‘Reeds afgesloten cao’s in de publieke sector, zoals zorg, overheid en onderwijs, worden niet opengebroken.’
Loonontwikkeling
CNV Publieke Zaak laat een soortgelijk geluid horen. Voorzitter Eric de Macker van CNV Publieke Zaak zegt in een schriftelijke reactie absoluut tegen een nullijn te zijn als het gaat om de loonontwikkeling voor ambtenaren en alle andere werknemers in de publieke sector. ‘Er mag wat loonontwikkeling betreft geen onderscheid gemaakt worden tussen werknemers in de marktsector en die in de publieke sector.’
Onderscheid
Dat onderscheid dreigt te ontstaan tussen rijks- en gemeenteambtenaren. Volgens de in 2007 gesloten vierjarige cao voor rijksambtenaren krijgen die dit jaar 3,4 en volgend jaar 2,9 procent loonsverhoging. Op 27 maart beginnen de cao-onderhandelingen voor de naar schatting 180.000 gemeenteambtenaren. De AbvaKabo hield tot voor kort vast aan een loonsverhoging van 3,5 procent.
Akkoord
Het kabinet wil met de bevriezing van de lonen en uitkeringen in de collectieve sector een jaarlijkse besparing bereiken van 3,2 miljard euro vanaf 2011. Lopende cao’s worden ongemoeid gelaten, nieuwe cao’s worden nominaal nul op gezet. Dat kan alleen als werkgevers en werknemers akkoord gaan met de plannen.
Referendum
De FNV gaat zo snel mogelijk de 1,4 miljoen leden raadplegen in een referendum. Verwerking daarvan kan weken duren.‘Tot die tijd geldt het akkoord dus nog niet’, zegt de FNV in een verklaring. De FNV zet bij cao-onderhandelingen daarom ‘nog steeds in op 3,5 procent loonsverhoging. Pas als de leden in meerderheid akkoord gaan met het sociaal akkoord, komt die looneis te vervallen. De FNV streeft de komende twee jaar met de werkgevers naar een “verstandig loonbeleid”, wat niet hetzelfde is als de nullijn.’ Er komt volgens de FNV geen loonmaatregel.
Lees hier het kabinetsstuk Werken aan Toekomst.
Ik denk eerder dat het geld gehaald moet worden waar de fouten gemaakt zijn en dat is bij de banken, verzekeringen en dan met name bij de (top)managers.
Als er dan toch op de AOW bezuinigd moet worden, schaf die dan in glijdende schaal af voor 65 plussers met een inkomen boven de 75.000 euro emt een totale afschffing voor inkomens vobven de 100.00 euro.
Verder is er veel geld te halen bij de topinkomens door (tijdelijk) hogere en progressief stijgende belastingen te heffen voor inkomens boven de Balkenende norm. B.v 60 % bij inkomen vanaf 75,000 oer jaar tot 90% bij inkomen van 400.000 per jaar en een belastg op bonussen bij de door de staat omhoog gehouden instellingen van 101 %. Dan haal je zeker het geld daar waar de crisis is ontstaan.