Advertentie
financiën / Nieuws

Brabant in de fout met steun voor huizenmarkt

Provincie lijdt miljoenenverlies door ondeugdelijk plan om de woningmarkt uit het slop te trekken.

20 september 2013

Stimulering van woningbouw en woningverkoop door de provincie Noord-Brabant vanaf de kredietcrisis in 2009 was een ondeugdelijk plan en Provinciale Staten hebben geen inzicht gehad in de risico’s. De Zuidelijke Rekenkamer schrijft dat in een onderzoek dat vrijdag is gepubliceerd.

250 miljoen euro aan maatregelen

Aan het begin van de recessie in 2009 presenteerde de provincie een pakket van 250 miljoen euro aan maatregelen om de huizenmarkt te helpen. De Brabantse huizenkoper werd geholpen met leningen, subsidies en garanties. Een deel was bestemd voor de bouw van nieuwe huizen.

Verkoopgarantie riskant idee

Het meest riskante en in het oog springende idee was de verkoopgarantie. De provincie beloofde aan nieuwbouwkopers om hun oude huis voor 90 procent van de taxatiewaarde te kopen als dat 2 jaar te koop stond. Het resultaat is dat de provincie nu honderden moeilijk verkoopbare huizen bezit die steeds minder waard worden.

Verlies groter dan reservering

En terwijl veel minder huizenkopers gebruik hebben gemaakt van de maatregelen en er veel minder huizen zijn gebouwd dan gepland, is ook de effectiviteit van de maatregelen niet te beoordelen, constateert de Zuidelijke Rekenkamer. De rekenkamer vindt dat vooral ernstig omdat de provincie nog steeds risico’s loopt en de vraag is of het gereserveerde bedrag voor het verlies (45 miljoen euro) volstaat.

Ambtenaren twijfelden al

Het onderzoek toont dat ambtenaren zich destijds al hebben afgevraagd of Brabant de huizenmarkt wel moest stimuleren omdat het geen provincietaak is. Ze legden zich erbij neer omdat het een politiek besluit was. Omdat de expertise niet in huis was, huurde de provincie voor zeker 7 miljoen euro mensen in. Gedeputeerde Staten zeggen in een reactie dat het verlies binnen de afgesproken grenzen is gebleven en dat er altijd goed en transparant is gecommuniceerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Wat een naief onzinnig gedoe. De rekenkamer stelt dat er geen inzicht was in de risico's. De regeling is bedacht om knelpunten ( = RISICO) in de markt, in nota bene crisistijd, op te lossen. Dan weeg je vantevoren af of je dat als overheid wilt of niet. Niet gaan janken achteraf, over beleid van voorgangers.

En ook niet net gaan doen of slechts een voorfinancieringskwestie was beoogd. Je wist dat je geld kon kwijt raken.

Dit belerende gepiep van de rekenkamer zegt m.i. meer over het soort mensen in die kamer, dan dat het eeen eyeopener is.
Criticus - NL
Het wordt tijd dat de vele 'amateurs' uit de politiek eens luisteren naar de vele professionals in de ambtenarij, in plaats van de vooringenomen houding dat zij het beter weten.
Advertentie