Advertentie
financiën / Nieuws

Noord-Brabant akkoord met verkoop Essent

Een meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Brabant is vrijdag toch akkoord gegaan met verkoop van de aandelen Essent aan het Duitse RWE. Dat gebeurde tijdens een spoeddebat in Den Bosch. Eind april stemde een nipte meerderheid nog tegen de verkoop.

16 mei 2009

Spanning
De verkoop van het Nederlandse energiebedrijf aan RWE lijkt daarmee dichterbij gekomen. Eerder gingen onder andere provincies/aandeelhouders als Drenthe, Limburg en Overijssel akkoord met verkoop van hun aandelen. De verkoop van de aandelen heeft de provincie weken in spanning gehouden. Door de eerste stemming tegen de transactie kwam de hele verkoop van het energiebedrijf op losse schroeven te staan. Brabant heeft 30,8 procent van de aandelen in handen. RWE zou door een afblazen van de verkoop door Noord-Brabant niet aan de gewenste 80 procent van de aandelen komen.

 

Miljarden
Vrijdag bleek echter tot verbazing van velen dat RWE mogelijk met minder dan die 80 procent van de aandelen genoegen kon nemen. Daarmee zou een eventueel 'nee' van de provincie Noord-Brabant worden omzeild. Diverse provincies en tientallen gemeenten, ook aandeelhouders van Essent, zouden door de weigering van Noord-Brabant daardoor miljoenen aan inkomsten mislopen. In totaal is met de verkoop van Essent zo'n 9,3 miljard euro gemoeid.

 

Duurzaam
Tegenstanders van de verkoop twijfelden aan de duurzaamheid van RWE. Gedeputeerde Staten lieten donderdag weten dat RWE nieuwe toezeggingen had gedaan op het gebied van duurzaamheid en dat daarmee een wezenlijk andere situatie is ontstaan. Essent en RWE hebben afspraken gemaakt over investeringen van RWE in duurzaamheid in Nederland. Zo wordt tussen 2009 en 2013 1,5 miljard euro gestoken in windenergie en wordt er geïnvesteerd in technologieën als warmtepompen. Verder bevat het zogeheten duurzaamheidscontract afspraken over serviceverlening in gebieden waar Essent actief is.

 

Opgelucht
Essent reageerde vrijdag 'opgelucht en tevreden' op het ja-woord van Brabant. Een woordvoerder noemde de Brabantse Staten 'het laatste bastion' dat nog moest worden genomen. Eerder was duidelijk geworden dat andere aandeelhouders (provincies en gemeenten) al meer dan 56 procent van hun belang in Essent definitief hebben aangeboden aan RWE. Het Duitse bedrijf 'verwelkomt het besluit' van Provinciale Staten, zo liet een woordvoerster vrijdag weten.

 

Spoeddebat
Ook de Tweede Kamer roerde zich deze week in de verkoopkwestie, alhoewel 'Den Haag' volgens minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) niets over de verkoop te zeggen heeft. De Kamer debatteerde donderdagavond over de verkoop. Van der Hoeven deed vrijdagochtend een oproep aan de aandeelhouders van Essent nog geen definitieve stappen te zetten in de verkoop van Essent. Deze werd niet gehonoreerd.

 

De SP vindt dat de Tweede Kamer is 'geschoffeerd' door het besluit van Noord-Brabant. Kamerlid Agnes Kant (SP) wil opnieuw een spoeddebat.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Aanrader voor betrokkenen om Buitenhof van vandaag te bekijken. De Beus en de reactie van voorzitter van DSM.
Als ik hoor dat alleen Nederland Nutsbedrijven voor een zak geld inruilt, rijst de vraag wat Nederland zo anders maakt, behalve in een crisistijd dat aanlokkelijke geld!
Dit met straks zeer wel mogelijke spijt dat e.e.a. niet meer terug te draaien valt.
Maar dan zitten op de stoelen van huidige betrokkenen weer andere mensen natuurlijk!
A. Roovers
Voor mij dus een reden om verder te kijken naar een andere energieleverancier. Doe heel Nederland gelijk in de uitverkoop.
M. Dijkman
Ach, in België zijn ze al zover. Laat het een waarschuwing zijn.

Frankrijk baas over Belgische elektriciteit
11/05/2009 16:00

Electricité de France neemt SPE-Luminus over. Zo zit niet alleen het dominante Electrabel, maar ook de op een na grootste elektriciteitsleverancier in België in Franse handen. De liberalisering van de energie draait uit op een fiasco.

'De Belgische energiemarkt wordt voor buitenlandse groepen een wingewest dat geruild kan worden op dezelfde manier als Europese landen vroeger de koloniale gebieden in Afrika onder elkaar verdeelden', zo schreef onlangs de anders zo ingetogen beurskrant De Tijd. Maar ze had er alle reden voor, zeker nu SPE-Luminus in handen komt van Electricité de France (EDF) en België op energievlak helemaal afhankelijk wordt van Parijs.

De Britse energiegroep Centrica verkocht afgelopen weekend haar 51 procent in SPE-Luminus voor 1,3 miljard euro aan EDF. De overige 49 procent in SPE zit bij een reeks Belgische gemeenten, intercommunales en financiële partijen. SPE-Luminus is na Electrabel de grootste elektriciteitsleverancier in België. Electrabel was al in handen van de Franse groep GDF Suez, waarin de Franse staat met 36 procent veruit de grootste aandeelhouder is. De Franse staat controleert ook 85 procent van EDF. En aangezien Electrabel en SPE-Luminus instaan voor bijna 90 procent van de Belgische elektriciteitsproductie is er maar één conclusie mogelijk: de Franse overheid bezit een bijna-monopolie over de Belgische elektriciteitsmarkt.

België heeft niets meer in de pap te brokkelen als het om zijn energiebevoorrading gaat: het overnameakkoord tussen Centrica en EDF werd in Londen en Parijs onderhandeld. De overname van SPE-Luminus door EDF zet ook enkele Belgische politici in hun blootje. Toen Suez in 2005 Electrabel in handen kreeg, maakte premier Guy Verhofstadt (Open VLD) zich sterk dat het met de Franse invloed zou meevallen: hij had met de topman van Suez afgesproken dat België een gouden aandeel zou krijgen in GDF Suez, een vetorecht om de nationale strategische energiebelangen te verdedigen. Verhofstadt en daarna premier Yves Leterme (CD&V) verklaarden dat ze beloften en garanties hadden van de Franse president. Recentelijk bleek dat België naar dat gouden aandeel kan fluiten, er komt slechts een 'permanent overlegcomité'. Na de Franse overname van SPE-Luminus wordt dit nog pijnlijker.

De vraag rijst wat de Belgische gemeenten, intercommunales en financiële partijen na de overname door EDF gaan doen met hun blokkeringminderheid van 49 procent in SPE-Luminus. Voor banken en verzekeraars als Dexia en Ethias is de energiesector geen essentiële activiteit. De burgemeesters kunnen ook geld gebruiken nu ze zware verliezen lijden door de koersval van Dexia. De kans bestaat dan ook dat ook zij zullen verkopen.

De overname toont ook het failliet aan van de liberalisering van onze elektriciteitsmarkt: het is zeer onwaarschijnlijk dat Electrabel en SPE-Luminus elkaar sterk zullen beconcurreren. En uit een recente vergelijkende studie van de Europese Commissie bleek al dat de Belgische gezinnen erg veel betalen voor hun gas en elektriciteit. In slechts twee landen liggen de energieprijzen nog hoger: Ierland en Cyprus. Bovendien stegen de tarieven in ons land in 2008 nog sterk. De elektriciteitsprijzen zullen niet dalen nu de Franse overheid de baas is over onze twee voornaamste energieleveranciers.

Ewald Pironet


Advertentie