NMA: 'Zeeuwse ziekenhuizen mogen fuseren'
In het belang van de kwaliteit van de ziekenhuiszorg gaat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) akkoord met de fusie tussen Ziekenhuis Walcheren (Vlissingen) en de Oosterscheldeziekenhuizen (Goes en Zierikzee).
Continuïteit
Het akkoord is aan strikte voorwaarden gebonden. Volgens de NMa hebben patiënten in de regio Midden-Zeeland na de fusie minder keuzemogelijkheden en krijgt het gefuseerde ziekenhuis een (bijna) monopoliepositie. Normaal gesproken zou dit reden zijn om de fusie af te keuren. Maar omdat een fusie noodzakelijk is om de continuïteit van de ziekenhuiszorg in deze regio te garanderen, heeft de NMa de fusie toch goedgekeurd.
Strikte voorwaarden
De ziekenhuizen hebben zelf aangeboden zich te houden aan voorwaarden die zorgen voor kwaliteitsverbetering en gegarandeerde basisziekenhuiszorg en die mededingingsproblemen wegnemen. Zo komen er in alle vestigingen een Intensive Care en Spoedeisende hulp en geldt een prijsplafond voor medische diensten. Daarnaast faciliteert het ziekenhuis toetreding van nieuwe aanbieders van medisch-specialistische zorg in de regio, bijvoorbeeld door operatiekamerfaciliteiten ter beschikking te stellen.
Omstreden
De ziekenhuisfusie is in de regio’s zeer omstreden. Bewoners die vrezen dat de zorg er op achteruit gaat voerden actie en ook personeelsleden verzetten zich. De Zeeuwse gedeputeerde George van Heukelom, die nut en noodzaak van de fusie liet onderzoeken, is er echter van overtuigd dat de fusie goed is voor zowel inwoners als artsen, specialisten en ziekenhuispersoneel.
Specialiseren
‘Fuseren is geen doel op zich, maar een garantie dat de 24-uurszorg beschikbaar blijft in Zeeland. Maatschappen kunnen nu samengaan, waardoor ze zich kunnen specialiseren in disciplines zoals traumatologie en neonatologie. Dat zijn zaken waarvoor patiënten anders zouden moeten uitwijken naar ziekenhuizen buiten Zeeland. Wanneer we niets doen, raken de ziekenhuizen op termijn belangrijke technologieën kwijt.’
Communicatie
Volgens Van Heukelom kunnen veel zorgen van inwoners en personeel worden weggenomen door goede communicatie. Daaraan schort het nogal eens bij de ziekenhuizen, bleek uit zijn onderzoek. ‘Als je beter uitlegt wat er verandert en het personeel bij de besluitvorming betrekt, zal veel van de emotie die nu klinkt in de bezwaren verdwijnen.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.