Advertentie
financiën / Nieuws

Nijmegen vreest verlies 70 miljoen op grond

De gemeente moet de plannen voor stadsuitbreiding en nieuwbouw flink bijstellen.

16 april 2013

Nijmegen moet de plannen voor stadsuitbreiding en nieuwbouw flink bijstellen. Het college denkt dat de gemeente een verlies van 70 miljoen euro op de grondexploitatie moet accepteren.

Geld uit reservepotjes De vastgelopen woningmarkt en de bouwcrisis zijn de belangrijkste oorzaken. Dat hebben B en W dinsdag aan de gemeenteraad laten weten. Het college wil een deel van het geld uit reservepotjes halen.   Waalsprong uitgesmeerd De benodigde 50 miljoen euro voor riolering en grondwerk in de stadsuitbreiding Waalsprong worden op de begroting uitgesmeerd over een periode van 40 jaar. De plannen voor de Waalsprong tussen Nijmegen en Arnhem zijn flink versoberd. De grondprijs is met 10 procent verlaagd en het aantal dure koopwoningen dat wordt gebouwd is gehalveerd. Er komen geen kantoren en een derde van het beoogde bedrijventerrein is geschrapt.

Geen lastenstijging

Die maatregelen moeten het te verwachten tekort op de grondexploitatie opvangen, aldus B en W. Het college denkt niet dat de lasten voor Nijmegenaren zullen stijgen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Loek van der Heijden Rfm / Senior planeconoom
Ik onderschrijf de reactie van Marcel van Wingerden. De mensen die het denken te weten hoe een oplossing moet worden gevonden staan altijd " als beste stuurlui aan de wal". Ga je eerst verdiepen hoe overheden hun burgers financieel proberen te beschermen en ga dan afgewogen naar een oplossing zoeken. Dat is beter dan slechte dongen roepen over de overheid.
Zart
Een verlies van slechts 70 miljoen ?
Dat stelt toch niets voor. Welke
ambtenaren zijn mede-verantwoordelijk
geweest voor het verlies ?
Direct oneervol op staande voet
ontslagen. Geen recht op wachtgelregeling.
De ambtenaren strafrechtelijk vervolgen
door eerst aangifte te doen bij de Politie.
Zo gemakkelijk gaat men om met lokale
belastinggelden c.q. gemeenschapsgelden.
Het is steeds de burger, die de prijs moet
betalen voor de wanprestaties van deze
ambtenaren. Dat moet nu eens een keer
voorbij zijn.

Kaas !
Socialisten en geld, kan nooit goed gaan.
Piet / directeur
Triest om te concluderen, maar bij een Overheid is niemand verantwoordelijk. Of men geeft de ambt de schuld, of de Raad, of de Burgemeester, of de vorige Wethouder, of de Prov, of het Rijk of de vorige Raad, tja je moet wel een zekere (geen) ethiek en (geen) moraliteit hebben om er bij te ( willen) horen???????????????????
Piet / directeur
Triest om te concluderen, maar bij een Overheid is niemand verantwoordelijk. Of men geeft de ambt de schuld, of de Raad, of de Burgemeester, of de vorige Wethouder, of de Prov, of het Rijk of de vorige Raad, tja je moet wel een zekere (geen) ethiek en (geen) moraliteit hebben om er bij te ( willen) horen???????????????????
Eppo Burger
Dit kan toch niet kloppen? De huizenprijzen zijn inmiddels met 20% gedaald en gemeente Nijmegen verlaagt de kavelprijzen met 10%. Dat is de helft van de prijsdaling. Bovendien moet er op die bouwkavels nog gebouwd worden en de bouwkosten zijn niet gezakt. Ik zou eerder verwachten dat gemeente Nijmegen de prijzen van bouwkavels met 40% verlaagd.



Maar wacht, volgend jaar zijn er verkiezingen en dus gaat er geen politicus met slecht nieuws naar de burger. Dus staat er voorlopig nog gefantaseerd geld voor onverkoopbare bouwkavels op de begroting van Nijmegen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Bij de provincie liggen miljarden op de plank. Die kan die grond toch overkopen. Op de lange termijn behoudt de grond zijn waarde toch wel en lijdt de provincie dus ook geen verlies.
Marcel / Planeconoom
Hier gebeurt nu waar menig ter zake deskundig adviesbureau zijn conclusie mee begint: "Gemeenten moeten bereid zijn om hun grondwaardes naar beneden bij te stellen en aan te passen aan de markt". Nijmegen doet dat nu. Het is uiteraard de vraag of dit nu ver genoeg gaat, maar ik word wel een beetje misselijk van al die "beste stuurlui" die totaal zonder enige kennis van zaken oproepen tot maatschappelijke boetedoening. Waar waren zij toen diezelfde bestuurders het geld uit grondverkopen met karrenvrachten vol door de stadspoort reden?
Piet / directeur
MARCEL VAN WINGERDEN. IK HAD/HEB ca 40 jr kennis. Waarschuwde, maar niets hielp. Er zij er enkele meer geweest, niets hielp. Er kwam een W.V.G. de Overheid trok alles naar zich toe. De kosten bij planeconomen rezen de pan uit, luxer en luxer en het kon want er werd gefinancierd. Iedereen deed er an mee, het was een opwaartse niet te stuiten cyclus en 1 waarschuwend stemmetje wordt dan verwezen naar het "gekkenhuis".
Advertentie