Kabinetsbeleid treft grensregio's harder dan voorspeld
De grensregio's leiden zwaardere financiële verliezen door het kabinetsbeleid dan tot nu toe werd voorspeld, blijkt uit onderzoek.
De nadelen van het kabinetsbeleid voor grensregio's zijn nog groter dan vorig jaar werd voorspeld. Dat staat in onderzoek dat de Limburgse gouverneur Theo Bovens maandag namens de zeven Nederlandse grensprovincies heeft aangeboden aan PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). De totale schade voor de grensregio's wordt geschat op 150 tot 300 miljoen euro per jaar.
Het nadeel ontstaat bijvoorbeeld doordat inwoners van grensregio's door de hogere accijnzen en btw gaan winkelen in het buitenland. Vooral pomphouders, bierbrouwers en detailhandel worden getroffen. Bij tankstations dicht bij de grens is de verkoop 30 tot 40 procent gedaald.
Brandstofverkoop
Zowel de benzine- als de dieselverkoop daalt in de grensstreek veel sterker dan in de rest van het land. Het cijfer dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer heeft verstrekt over de ontwikkeling van de brandstofverkoop, lijkt een te gunstig beeld te geven, schrijven de onderzoekers.
ik woon in Nordhorn (net over de grens in Duitsland) Veel Duitsers tanken diesel en halen boodschappen ( vooral zuivel, koffie en koekjes)in Nederland. Op zaterdag is de markt van Enschede vol met Duitsers.
In Duitsland wordt ook door veel Nederlanders gekocht voornamelijk benzine en drank. Dit was echter voor de accijnsverhoging ook al het geval.