‘Mes in kunst en cultuur is miljardenrisico’
Bezuinigen op cultuur levert de overheid weliswaar geld op, maar uit CPB-cijfers blijkt dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Het planbureau becijfert de waarde van het totale podiumaanbod in Nederland op 30 tot 50 miljard euro.
Samen met Atlas voor Gemeenten zet het Centraal Planbureau in de vanmiddag gepresenteerde studie Stad en land uiteen wat de enorme grondprijsverschillen tussen gemeenten verklaart. Voor een aanzienlijk deel blijken die waardeverschillen te verklaren uit het cultureel voorzieningenaanbod.
Schade economie
Zo komt de bijdrage van concerten en theatervoorstellingen op de grondprijs in hartje Amsterdam neer op 525 euro per vierkante meter grond – zo’n 15 procent van de totale grondprijs. Een verschraling van het culturele aanbod drukt de grondprijs en schaadt de lokale economie. Hoe hoger de grondprijs immers, des te beter het economisch gezien met de regio gaat.
Grote verschillen
Voor het eerst staat zwart op wit hoe groot de verschillen tussen gemeenten zijn – en waardoor dat komt. In het centrum van de hoofdstad moet tot 3600 euro per vierkante meter grond worden betaald, op het platteland in Oost-Groningen doorgaans nog geen 20 euro. De prijzen liggen duidelijk het hoogst in de Randstad. In de agglomeratie Amsterdam is de gemiddelde grondprijs ruim 700 euro, in Utrecht een kleine 400 euro. In steden als Arnhem, Tilburg en Leeuwarden schommelen de prijzen rond 200 euro.
Harde conclusie
Op basis van de ontwikkeling van de grondprijzen trekt CPB-baas Coen Teulings deze week in Binnenlands Bestuur de harde conclusie dat de economische groei zich vooral voltrekt rond Amsterdam en in de Brabantse stedendriehoek Breda-’s Hertogenbosch-Eindhoven. Volgens Teulings zullen de grondprijsverschillen tussen die twee regio’s en de rest van Nederland alleen maar verder toenemen. In die agglomeraties komt de kenniseconomie tot bloei en is het rendement op investeringen – althans de kans erop – het grootst. Hij verwacht dat er van de acht sleutelgebieden die door het Innovatieplatform zijn aangewezen nog maar twee overblijven. ‘De rest valt af.’
Bekjik hier het onderzoek van het CPB
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.