Meppel harkt met Provincie stadsrand aan
De gemeente Meppel pakt de komende twee jaar de ‘verrommeling’ van de stadsrand aan. Zo wordt een rommelig volkstuincomplex verplaatst en in het gebied weer in oude staat hersteld: het wordt een ‘weideperceel’ ofwel een weilandje, mogelijk met een houtwal. Ook komt er nieuw ‘groen’ langs een toegangsweg, waardoor er een ‘herkenbare entree’ vanuit tot de stad moet ontstaan.
Omdat verbetering van de landschappelijke kwaliteit een speerpunt is van de provincie Drenthe, draagt de provincie 107.000 euro bij. Meppel zelf betaalt 126 duizend euro. De rol van de provincie is volgens Carolien van de Bles, beleidsmedewerker van de gemeente Meppel, vooral medefinancier. ‘De provincie heeft per gemeente per jaar zestigduizend euro ter beschikking, met een maximum van vijftig procent per project. Dan ga je toch eens kijken welke projecten daarop aan zouden kunnen sluiten - het zijn niet echt nieuwe projecten als gevolg van de wens van de provincie, maar wij zijn blij met dat geld.’
Rafelranden
Meppel kijkt all langer naar de ‘stadsrand-zone-ontwikkeling’ , zegt van de Bles. ‘Maar nu gaat het om meer dan een ad-hoc-verbetering. We kijken bijvoorbeeld meteen naar waterberging, natuurontwikkeling, herkenbaar landschap. Door die dingen te combineren ruim je de randen van de stad op en ga je nieuwe verrommeling tegen. ‘
Aankleding
Naast de genoemde verhuizing van het rommelige volkstuincomplex, waardoor ook het zicht op een meanderend beekje erop vooruit zal gaan, wordt de bestaande plukjes groen langs een toegangsweg langs twee industrieterreinen ‘opgeruimd’ en die weg zal nu worden omzoomd door dezelfde laanbeplanting. Een nieuwe verkeersknooppunt is nu ‘vrij kaal en onduidelijk’ maar ‘groene aankleding’ zal dat veranderen, zegt van de Bles.
Schapen
Ook zal Meppel met een ‘beheerplan natuurontwikkelingsgebied’ komen. In het natuurgebied wil Meppel niet alleen kijken naar de natuurwaarde van het gebied, maar ook naar het recreatief gebruik en het onderhoud. ‘Je moet ook zorgen dat het aardig oogt en dat je er lekker kunt wandelen en fietsen,’ zegt van de Bles. Voor het natuuronderhoud gaat Meppel ook verder met een ‘schapenbegrazingsplan’. Een proef met een schaapskudde die graast in dat gebied is een succes. ‘Dat werkt goed voor de mensen en de plantjes,’ aldus van de Bles.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.