Advertentie
financiën / Nieuws

Grens gemeentelijke bezuinigingen bereikt

Aan de bezuinigingsdrift van gemeenten komt voorlopig nog geen einde. Zes op de tien ambtenaren denken dat ook in 2016 het mes in voorzieningen moet. Dat blijkt uit een opiniepeiling onder ambtenaren en inwoners dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research.

10 september 2015

Nog meer gemeentelijke bezuinigingen op onder meer (ouderen)zorg, openbare orde en huishoudelijke hulp en de leefomgeving roepen bij inwoners weerstand op. Toch gaat dat gebeuren, voorspellen ambtenaren.

Aan de bezuinigingsdrift van gemeenten komt voorlopig nog geen einde. Zes op de tien ambtenaren denken dat ook in 2016 het mes in voorzieningen moet. Inwoners zijn daar iets minder stellig in. Toch vreest nog altijd zo’n 33 procent dat er komend jaar meer zal worden bezuinigd dan geïnvesteerd. Dat blijkt uit een opiniepeiling onder ambtenaren en inwoners dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research.

Huishoudelijke hulp
Ambtenaren en inwoners gaan redelijk gelijk op in hun acceptatie van bezuinigingen. Van de ambtenaren kan 82 procent daarvoor begrip opbrengen, onder inwoners is dat 79 procent. Iets meer inwoners (20 procent) dan ambtenaren (17 procent) hebben er totaal geen begrip voor. Onder ambtenaren bestaat het minste begrip voor bezuinigingen op ouderenzorg en zorg aan langdurig zieken: 56 procent heeft hier moeite mee. Bezuinigingen op jeugdzorg en op huishoudelijke hulp liggen ambtenaren ook zwaar op de maag.

Publieke dienstverlening
Datzelfde geldt voor inwoners. Verdere bezuinigingen op ouderenzorg en zorg aan langdurig zieken en op hulp aan huis is voor een ruime meerderheid van de inwoners onbespreekbaar. Ook op het beheer van de openbare ruimte en de riolering mag niet verder worden bezuinigd. Zij komen echter van een koude kermis thuis; juist daarop zal ook in 2016 worden bezuinigd, voorspellen ambtenaren. Van bezuinigingen op burgerzaken/publieke dienstverlening en de lokale economie liggen inwoners niet echt wakker. En dat zijn nou net niet de posten waarop komend jaar wordt bezuinigd, stellen ambtenaren.

Slecht idee
De rijkskortingen op de budgetten Wmo, Jeugdwet en de Participatiewet hebben gemeenten het afgelopen jaar hoofdbrekens bezorgd. En die zijn nog niet over. Hoewel ambtenaren en inwoners verdere bezuinigingen op vooral de Wmo niet zien zitten, zit er een nieuwe ronde aan te komen. Vier op de tien ambtenaren menen dat er ook komend jaar op de huishoudelijke hulp zal worden bezuinigd en drie op de tien voorziet bezuinigingen op de ouderenzorg en de zorg aan langdurig zieken. Ook op de jeugdzorg wordt komend jaar beknibbeld, stelt 29 procent van de ambtenaren, terwijl bijna zeven op de tien inwoners dat een slecht idee vinden. Overigens verwachten zowel ambtenaren (72 procent) als inwoners (58 procent) dat op andere portefeuilles extra moet worden bezuinigd, om de Wmo en Jeugdwet naar behoren te kunnen uitvoeren.

Lichte euforie
‘Er heerst in de samenleving een lichte euforie dat de crisis voorbij is, maar dit onderzoek laat zien dat veel burgers nog onvoldoende beseffen dat het lokale leed nog niet geleden is’, zegt Peter Kanne van I&O Research. ‘Gemeenten zouden er goed aan doen hun inwoners hierop voor te bereiden.’


Afbeelding


Het onderzoek naar de standpunten van burgers en ambtenaren ten aanzien van het gemeentelijk bezuinigingsbeleid is door I&O Research uitgevoerd onder 1.373 gemeenteambtenaren en 2.192 burgers.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem / Bezorgde burger
Tsja, dan hadden de gemeenten het maar niet moeten accepteren om t.a.v. bv. de 3D's opgezadeld te worden met kortingen en behandeld te worden als een uitvoeringsslaaf. Nu heb je beleidsmatig vrijwel geen handvaten om te sturen, moet je toch flink bezuinigen door de kortingen en ook de risico's zijn ineens voor de gemeenten. En dat allemaal vanuit de illusie dat gemeenten het zoveel goedkoper en beter zouden kunnen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
En dat allemaal omdat het rijk te laf was om in wet- en regelgeving duidelijk vast te leggen wie ergens recht op heeft en waar hij of zij dan recht op heeft.
Dingeman Coumou / juridisch adviseur
Het is nog lang niet afgelopen met de bezuinigingen op de gemeenten. Er komt nog een generieke bezuiniging op het gemeentefonds. De gemeenten mogen dan ter compensatie een nieuwe belasting heffen, de ingezetenenheffing. Dat komt er dan op neer dat alle inwoners extra belasting gaan betalen. Het Rijk is de enige, die hier baat bij heeft.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Dan nu een lekkere echt linkse opmerking:

ja, ja. Zeker @anoniem: hoe dichter bij het volk, hoe dichter bij en hoe sneller ìn de portemonnaie.

Desie
Mijn PGB-hulp voor het huishouden krijgt sinds de nieuwe indicatie geen € 390 per maand meer voor 5 uur hulp per week maar slechts € 209. De reden : ze spreekt niet goed Nederlands en heeft geen diploma's. Mijn buurvrouw kreeg via de thuiszorg een jongedame die was afgestudeerd aan een universiteit. Die vroeg gelijk : "Moet ik eerst afstoffen of stofzuigen en hoe werkt de stofzuiger?" Nadat dat was geregeld heeft ze met een vaatdoekje de badkamer gedweild. Die jongedame krijgt met haar onkunde op huishoudelijk gebied dus meer geld dan mijn kanjer die het huis perfect schoonhoud omdat ze wèl diploma's heeft en beter Nederlands spreekt. De waanzin ten top! Welke idioot verzint zoiets??
Advertentie