financiën / Partnerbijdrage

Werkdruk aanpakken? Kijk dan verder dan werk!

Vergroten van de autonomie van teams en individuen.

Gesprek dames Loyalis

Door een tekort aan collega’s neemt de ervaren werkdruk toe. Ook bij de overheid. En dat gaat vaak ten koste van werkplezier en -kwaliteit, en van gezondheid en privéleven. Het personeelstekort verdwijnt niet zomaar, maar aan werkdruk kunnen organisaties wél veel doen. Hieronder leest u hoe.

Belasting en belastbaarheid

De hoogte van de werkdruk wordt bepaald door 2 factoren: de werkbelasting en de belastbaarheid van medewerkers. De organisatie heeft direct  invloed op de werkbelasting. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van het werk, de werkomstandigheden, de werkverhoudingen en de arbeidsvoorwaarden. De belastbaarheid van medewerkers hangt samen met zaken als attitude, motivatie, gezondheid en competentie.   

Werkgevers die met werkdruk aan de slag willen, kijken vaak eerst naar zichzelf. Logisch ook. Ze zetten in op het verminderen van het aantal taken, of het verruimen van de tijd waarin taken volbracht moeten worden. Vaak zouden ze er goed aan doen om óók aan andere knoppen te draaien. Aan de medewerkerskant, wel te verstaan.

Vergroten van de autonomie van teams en individuen


Organisatieniveau
Het vergroten van de autonomie van medewerkers is zo’n knop.
Autonomie is een belangrijke energiebron die medewerkers helpt om te gaan met hoge werkdruk. Voor het versterken van de autonomie op organisatieniveau kunt u bij een interventie denken aan werknemers zelf hun pauzes laten plannen, werknemers zelf roosters laten maken, het team zelf verbeterpunten laten formuleren, of het aanbieden van een cursus Timemanagement.

Individueel niveau
Op individueel niveau is het leren je te richten op je eigen cirkel van invloed ook een mogelijke interventie. De mate waarin iemand autonomie ervaart, heeft ook te maken met assertiviteit en de cultuur in de organisatie. Je mogen uitspreken, gestimuleerd worden om autonoom en proactief te werken, en je eigen vakkennis op peil houden, geven controle over je werkomgeving. En dat leidt tot grotere motivatie en betrokkenheid.

Focus op alle factoren
Zo zijn er meer factoren die een beschermende invloed hebben op het ervaren van de werklast en die (op beide niveaus) kunnen worden meegenomen in de aanpak van werkdruk. Medewerkers kunnen zelf werken aan hun draagkracht, door te zorgen voor voldoende beweging en nachtrust, goede voeding, en ontspanning. En de organisatie kan ze daarbij helpen. Door vitaliteit bespreekbaar te maken, maatregelen in te voeren en beleid te maken om vitaliteit te vergroten.

Meer verdiepen in dit onderwerp?


Lees ons whitepaper Werkdruk aanpakken is meer dan taakeisen verminderen.
Of kijk op
loyalis.nl/vitaliteit. Onze specialisten helpen u graag verder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.