Succesvol hybride werken
Hoe een verrassend perspectief op vitaliteit helpt. De lessen van corona.
Als werkgever heeft u natuurlijk alle belang bij vitale werknemers. De afgelopen twee jaar heeft ons laten inzien dat thuiswerken de nodige uitdagingen met zich meebrengen. U herkent deze vraagstukken vast: Hoe gaat het nu écht met mijn medewerker? Is het werken vanuit huis te combineren met de thuissituatie? Is er nog wel voldoende verbinding tussen collega’s en binding met de organisatiecultuur? Nu we inmiddels weer naar kantoor mogen kiezen veel werkgevers ervoor om hybride werken te hanteren. En dat is slim met het oog op werkgeluk en vitaliteit! De SER adviseert het kabinet niet voor niets om werknemers meer zeggenschap over thuiswerken te geven en dit in de wet op te nemen.
Corona heeft ons al veel lessen geleerd over hybride werken. De grote vraag is en blijft: hoe zorg ik dat ik hybride werken succesvol implementeer mét het oog op vitale medewerkers? Twee zaken vind ik hierbij cruciaal: fitheid stimuleren én ruimte voor eigen regie.
Fitheid vanuit een integrale blik
Traditioneel wordt bij vitaliteit al snel gedacht aan fysieke vitaliteit. Dat is een ouderwets perspectief! Gezond gedrag op de werkvloer is belangrijk. Van een gezond kantine aanbod tot Arbo-gekeurde werkplekken. Maar vitaliteit is véél meer dan het fysieke aspect. Bij Loyalis benaderen we vitaliteit holistisch vanuit 3 typen fitheid: financiële fitheid, fysieke fitheid en mentale fitheid. Deze drie aspecten hebben invloed op levenslust, energie en veerkracht van een medewerker. Oftewel de vitaliteit.
Als werkgever hebt u alle belang bij gezonde, fitte en financieel stabiele werknemers.
Vitaliteit vanuit 3 perspectieven
Fysieke fitheid
Dit is het vermogen van een medewerker om fysieke activiteit uit te voeren. Is iemand fysiek fit, dan nemen gezondheidsrisico’s af. Fysieke fitheid draagt bovendien bij aan mentale fitheid. Een goede gezondheid is natuurlijk een belangrijk goed. Gezond gedrag, zoals een gebalanceerde voeding, voldoende nachtrust en voldoende beweging dragen bij aan de vitaliteit van een medewerker.
Mentale fitheid
Een medewerker die mentaal fit is, zit lekker in z’n vel, staat positiever in het leven, heeft minder last van stress en is problemen beter de baas. Zo is een positieve mindset op zowel het werk als thuis van invloed op de vitaliteit van een medewerker.
Financiële fitheid
Als inkomsten en uitgaven in balans zijn, voelt een medewerker zich geruster. Financieel inzicht is nodig in alle levensfasen, van starter tot pensioenleeftijd. Hier horen soms ook keuzes bij. Keuzes en beslissingen die invloed hebben op de financiële situatie nu én in de toekomst. Hoe is het pensioen eigenlijk geregeld? Heb ik een pensioengat, wat als ik ga scheiden of als mijn partner komt te overlijden? Wat gebeurt er met mijn inkomen als ik ziek of werkloos wordt? Heeft mijn werkgever iets voor mij geregeld of moet ik dat zelf doen? Zekerheid op financieel vlak geeft medewerkers rust.
Geef de werknemer eigen regie
Vitaliteit bekijken we dus vanuit 3 invalshoeken. Maar daarmee zijn we er nog niet. Een andere cruciale factor is ‘eigen regie’. Daarvoor hanteer ik een 3R-model voor vitaliteit:
1) Richting
2) Ruimte
3) Ruggensteun
‘Richting’ betekent voor mij: de visie en missie op het gebied van vitaliteit. Hoe kijkt een werkgever naar vitaliteit en wat doet hij ermee? Ruimte betekent dat een werknemer in staat is om eigen regie te nemen op vitaliteit doordat er voldoende ruimte wordt gegeven. Bijvoorbeeld bij tijdelijke zorgtaken van de medewerker. Als de medewerker de mogelijkheid krijgt deze zorgtaken te combineren met het werk dan versterkt dat de vitaliteit. Of u nu een avondmens bent en moeite heeft vroeg opstaan. Als er regelmogelijkheden zijn, dan kan u ervoor kiezen om later te beginnen en langer door te werken of andersom: ochtendmensen die het liefst om 6:00 willen beginnen en om 15:00 uur willen stoppen. Deze regelmogelijkheden maken medewerkers vitaler. Ook al is dat natuurlijk niet altijd te realiseren. Ten slotte moet een werknemer voldoende ruggensteun ervaren om die ruimte ook te kunnen nemen. De rol van de leidinggevende is daarbij van groot belang. De leidinggevende gaat de dialoog aan met de werknemer om de eigen regie via het 3 R-model te stimuleren.
Wat heeft corona ons geleerd?
Aandacht voor vitaliteit is in dit tijdperk geen luxe maar noodzaak. Anno 2022 betekent goed werkgeverschap het bieden van vertrouwen, eigen regie en regelmogelijkheden. Het nieuwe werken en aandacht voor vitaliteit gaan hand in hand. Geen gemakkelijke opgave voor werkgevers. Wat kunt u doen? Hoe pakt u dit aan? Waar begint u?
Loyalis ondersteunt werkgevers graag hierbij. Als gids staan wij klaar om werkgevers te helpen bij vitaliteitsvraagstukken, juist ook in deze tijd. Want een vitaal personeelsbestand draagt bij een gezonde hybride organisatie.
Door: Claudia Bouwman
Meer tips, tricks en handvaten?
Verdiep u dan verder in het thema Hybride werken en Vitaliteit met ons whitepaper: "Wat betekent hybride werken voor de vitaliteit van medewerkers? De lessen van Corona..." Onze Bijzonder hoogleraar Vitaliteit, Tinka van Vuuren, neemt u mee in haar visie op dit onderwerp.
4 voordelen van fitte medewerkers
- Hoge arbeidsproductiviteit
- Betere werksfeer en fijne werkplek
- Gelukkigere werknemers
- Minder ziekteverzuim
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.