financiën / Partnerbijdrage

Bevlogen naar de eindstreep

Medewerkers helpen zo lang mogelijk met plezier door te werken.

Landschap

De arbeidsmarkt krimpt en de pensioenleeftijd stijgt. Logisch dat u uw medewerkers wilt helpen zo lang mogelijk met plezier door te werken. Bevlogenheid speelt daarin een cruciale rol. U kunt er gelukkig veel aan doen om dat aan te wakkeren. En kan iemand écht niet langer door werken? Dan zorgt u natuurlijk voor een goede afscheidsregeling. Voor u allebei.

Zeker in fysiek zware beroepen is het geen vanzelfsprekendheid dat medewerkers altijd met plezier naar hun werk gaan. En naarmate ze ouder worden, neemt de kans toe dat ze met tegenzin aan het werk gaan. Ze hebben vaker dan de meeste anderen gezondheidsklachten, en meestal niet het geld om eerder te stoppen. Dan is het zaak om het doorwerkvermogen te vergroten.

Sociale steun en dienend leiderschap

Een aantal zaken heeft daar positieve invloed op, blijkt uit onderzoek. De belangrijkste zijn sociale steun van collega’s, en dienend leiderschap. Sociale steun gaat over de mate waarin iemand zich ondersteund voelt door zijn collega’s en het idee heeft dat hij op hen kan rekenen. Dienend leiderschap gaat over een cultuur waarin medewerkers helemaal tot hun recht komen, waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen en kunnen groeien.

Tinka van Vuuren is bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement. Ze legt uit: ‘Wat je moet doen, is ervoor zorgen dat medewerkers meer steun kunnen ervaren van collega’s. En daar moet je als organisatie de tijd voor geven. Dat is wel een punt van aandacht. Juist op dat sociale aspect is de laatste jaren veel bezuinigd. Thuiszorgwerkers beginnen de dag niet meer met een gezamenlijke kop koffie, maar vertrekken allemaal vanuit hun eigen huis. Dan mis je een goede start én een prettig moment met elkaar. Daar moet je dus wel in investeren. Net als in teamuitjes of andere leuke dingen. Denk niet dat dat luxe is, het is heel functioneel.’

Net zoiets geldt voor dienend leiderschap. Van Vuuren: ‘In veel organisaties is helemaal geen leider meer. Daar werken ze met zelfsturende teams. En de begeleiding die er is, is meestal taakgericht. De kunst is dus om ervoor te zorgen dat er iemand is die medewerkers vraagt wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen, en die voorwaarden vervolgens ook daadwerkelijk organiseert.’

Goede regeling zónder strafheffing

Als het op deze manier lukt om de bevlogenheid te vergroten, verwachten medewerkers zelf ook dat ze langer doorwerken. Maar garanties zijn er natuurlijk niet. Veel werknemers met zware beroepen zijn simpelweg niet meer in staat om gezond de eindstreep te halen. Natuurlijk gunt u het hen om vervroegd met pensioen te gaan. Maar regelingen daarvoor zijn vaak erg duur voor werkgevers. De RVU-heffing (RVU staat voor Regeling Vervroegde Uittreding) bedraagt maar liefst 52%. Gelukkig is er tegenwoordig een manier om te zorgen dat die heffing niet geldt.

Of eigenlijk: verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld een seniorenregeling of een verlofspaarregeling treffen. Zolang u maar onder de RVU-drempelvrijstelling blijft. In 2022 betekent dat dat u uw medewerker een vergoeding kunt betalen van maximaal € 1.874,-per maand, voordat u RVU-heffing moet betalen. En uiteraard zijn er nog een paar regels. Zo geldt de regeling alleen voor werknemers die binnen 36 maanden hun AOW-leeftijd bereiken.

Meer weten over deze onderwerpen?


Lees dan vooral de whitepapers die we erover schreven:

Of kijk op loyalis.nl/vitaliteit. Onze specialisten helpen u graag verder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.