Kroonlid: SER overleeft populisme niet
Het Nederlandse poldermodel voldoet niet meer. De Sociaal-Economische Raad, icoon van het polderen, kan daarom maar beter verdwijnen, vindt SER-kroonlid Marco Wilke.
Wilke was nauw betrokken was bij de vorige week stukgelopen onderhandelingen over AOW-leeftijd. Het mislukken van de onderhandelingen dwingt volgens Wilke ‘tot introspectie’.
Hij heeft nog maar weinig vertrouwen in het poldermodel. Volgend jaar bestaat de SER 60 jaar en dat is volgens hem een goed moment om ‘waardig afscheid’ te nemen van dit instituut. De SER oogt nog wel als een soepel lopende compromismachine, maar dat is schijn, stelt Wilke op de Opiniepagina verderop in dit nummer van Binnenlands Bestuur.
Het grootste gevaar voor het Nederlandse poldermodel is volgens hem het groeiende populisme. De burger accepteert geen ongerief en wil duidelijke oplossingen voor alle ongemakken. Wilke: ‘De essentie van het polderen staat haaks op deze trend.’ Compromissen zoals die worden bereikt in de SER zijn taai en vaak zelfs onbegrijpelijk. ‘Niemand is echt tevreden’, stelt Wilke, ‘De polder levert spullen die niet of slecht verkocht worden.’ Hij verwacht niet dat de SER zich kan aanpassen. ‘En ik hoop dat de raad dit ook niet zal proberen.’
Wilke meent wel dat de SER als bron van legitimiteit zal worden gemist, indien het adviesorgaan daadwerkelijk zou verdwijnen. Voor klassieke politieke partijen bieden de SER-adviezen de broodnodige extra legitimiteit bij impopulaire sociaal-economische beslissingen. Die legitimiteit krijgen zij nauwelijks meer van het wispelturige electoraat, stelt Wilke.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.