Koningsbezoek Roosendaal: 180 duizend euro voor half uur
De kosten die de gemeenten en provincies maken voor het ontvangen van koning Willem-Alexander en Koningin Maxima verschillen enorm. Zo geeft Haarlem 20 duizend euro uit en Roosendaal 180 duizend euro.
Hoe kan het toch dat de ene gemeente 20 duizend euro uitgeeft aan de ontvangst van het koninklijk paar en de ander het dubbele, driedubbele of zelfs het negendubbele? ‘Hoge veiligheidskosten,’ zegt de gemeente Roosendaal, die ruim 180 duizend euro heeft begroot voor 35 minuten koninklijk bezoek. Toch lukt het de gemeente Haarlem volgens eigen zeggen met 20 duizend euro inclusief veiligheidskosten wel.
Sobere ontvangst
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hadden bij de aankondiging van hun tournee door Nederland benadrukt dat ze prijs stelden op een sobere ontvangst bij de gemeenten. De bezochte gemeenten hebben zich tot nu toe daar aardig aan gehouden. Maar volgens recent onderzoek van RTL Nieuws gaat Noord-Brabant flink uitpakken met een begroting van in totaal 500 duizend euro. De gemeente Roosendaal slaat er een aardig bres in met 180 duizend euro. Burgemeester Jacques Niederer wil de pers hierover niet te woord staan maar verwijst naar de provincie, die een flink deel van de kosten voor zijn rekening neemt.
Verkeersvoorzieningen
Arnoud Reijnen van de provincie Noord-Brabant laat in een persbericht weten dat het verschil in kosten onder meer zitten in het hele dagprogramma, dat niet stopt als het koningspaar na het korte bezoekje weer vertrekt. In de begroting zijn ook de kosten voor verkeersvoorzieningen en veiligheid meegerekend. Volgens hem is het vergelijken van de verschillende budgetten niet goed mogelijk. ‘Er zijn provincies die de gemeenten niet helpen. Bovendien is het zo dat niet overal alle kosten begroot zijn. Dat is in Brabant wel het geval, aldus Reijnen.
Meer bloemen
Toch lijkt het erop dat er wel degelijk verschillen zullen zijn in de uitvoering van de programma’s. Zo zit Roosendaal volgens eigen zeggen een meter in de bloemen op het bordes en ook de provincie kijkt niet op een cent als het gaat om de muzikale omlijsting. ‘Als er een gelegenheidsorkest van meerdere harmonieën optreedt, vraagt dat de nodige voorzieningen. Waar er meerdere ensembles van amateurs optreden is regie nodig. Dat is niet gratis, de gemeenten maken extra kosten. Een groot deel van die kosten zijn gemoeid met faciliteiten als podia, geluidsinstallaties of beeldschermen,’ laat Reijnen weten.
Boycot
Eenmansfractie PeP uit Roosendaal vindt dat de gemeente veel te veel geld uitgeeft voor een bezoekje van een half uur en zal er uit protest niet bij zijn. Marcella Lute: ‘Waar het geld nou specifiek naar toe gaat is ons niet verteld,’ zegt de fractievoorzitter. ‘Ik weet dat er een VIP-bijeenkomst zal zijn, die is vast niet goedkoop. Bovendien zijn er ondernemers die 24 uur onbereikbaar voor auto’s zijn, die zijn niet blij. Ik wil graag een specificatie zien waar alle kosten zitten.’
Geen dure artiesten
De gemeente Haarlem beweert overigens dat ook zij alle kosten voor de veiligheid en het omleiden van het verkeer heeft meegerekend en komt op slechts 20 duizend euro. ‘Daarvoor hebben we een oranje loper, een podium, hekken en andere veiligheidsvoorzieningen, beveiliging is op kosten van de politie,’ zegt woordvoerder Wilma Groen. ‘We huren geen dure artiest in of iets dergelijks.’
negendubbel = 9 x 2 = 18
Is dat wat u in de eerste zinnen bedoeld?