Advertentie
financiën / Nieuws

Grote verschillen leges horecavergunning

Koninkijke Horeca Nederland vindt onverklaarbare prijsverschillen tussen gemeenten in leges voor horecavergunningen. Rijnwoude is het duurst, Het Bildt het goedkoopst.

06 oktober 2011
Rijnwoude is de duurste gemeente in Nederland voor horecavergunningen. In totaal betaalt een horecabaas daar 3039 euro aan vergunningen. De goedkoopste gemeente is het Friese Het Bildt waar de vergunningen samen 28 euro kosten.
Stijging
Dit blijkt uit het onderzoek “Gemeentelijke leges 2011” van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In vergelijking met 2010 is het gemiddelde tarief voor het totale vergunningenpakket gestegen met 6,3 procent naar gemiddeld 423 euro. KHN wijst erop dat dit de gemiddelde inflatie in Nederland ruim overtreft. In augustus 2011 was die 2,6 procent.

Onverklaarbaar
KHN noemt de stijging in een groot deel van de gemeenten bovengemiddeld en de verschillen in aantal benodigde vergunningen en de hoogte van de leges in gemeenten onverklaarbaar. Slechts 7 procent van de  gemeenten heeft de leges verlaagd, 14 procent blijft gelijk en 79 procent heeft een stijging doorgevoerd. Lodewijk van der Grinten, directeur van KHN: ‘In deze economisch zware tijden wordt horecaondernemers  het vuur alleen maar heter aan de schenen gelegd.’

Onderzoek
Het bedrijfschap Horeca en Catering onderzocht op verzoek van KHN de leges in 418 gemeenten voor horecagerelateerde vergunningen voor een café met een vloeroppervlakte van 150m2, gesitueerd op de beste locatie van de gemeente, inclusief een terras van 50m2.

Top 5 van duurste gemeenten
1. Rijnwoude     3039 euro
2. Oost Gelre     2242 euro
3. Eindhoven     2227 euro
4. Zaanstad       2208 euro
5. Waterland     1757 euro

Top 5 van goedkoopste gemeenten
1. Het Bildt                     28 euro
2. Menameradiel            34 euro
3. Giessenlanden           46 euro
4. Baarle-Nassau           50 euro
5. Halderberge              55 euro

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Nou èn? Dit is eigen beleid van een gemeente. De OZB zal wel lager zijn als de leges hoger is. De gemeenteraad bepaalt de priorioteiten. De burger bepaalt de samenstelling van de raad.
Advertentie