Kansloze lobby
Stel, u voert een lobby om de gemeente meer geld te laten uitgeven aan uw onderwerp. Dan bent u misschien een aannemer die wil dat de gemeente meer geld uitgeeft aan scholenbouw.
Of u bent een mantelzorger die wil dat de gemeente meer geld uitgeeft aan huishoudelijke verzorging. Of u lobbyt voor ruimere mogelijkheden om leerlingen te vervoeren naar verre scholen of voor meer subsidie voor de lokale omroep; en zo kan ik nog wel twintig voorbeelden geven.
Wat doet u dan als lobbyist? Dan gaat u beweren dat de gemeente een bepaald bedrag moet uitgeven aan dat onderwerp. Dat gaat dan niet over geld dat de gemeente via een doeluitkering van het Rijk krijgt, want dat geld moeten de gemeente ook zonder uw lobby al aan dat onderwerp besteden. Nee, het gaat over geld dat de gemeente uit het gemeentefonds krijgt.
U vergelijkt dan de bedragen die elke gemeente in werkelijkheid voor die taak uitgeeft met de bedragen die u vindt dat er voor die taak in het gemeentefonds zit. En als de gemeenten dan minder uitgeeft dan uw gemeentefondsnorm, dan nagelt u die gemeente natuurlijk aan de schandpaal.
De gemeente wil die schande natuurlijk voorkomen, dus u verwacht dat ze er gezwind voor zorgt dat ze meer gaat uitgeven aan de taak waarvoor u lobbyt. Ja, u bent een slimme lobbyist! Maar als de gemeente minder uitgeeft dan u vindt dat ze zou moeten uitgeven, en u nagelt die gemeente aan de schandpaal, dan gaat die gemeente daar natuurlijk op reageren.
De wethouder Onderwijs gaat beweren dat ze heel efficiënt werkt, zodat ze met minder geld voor schoolgebouwen en leerlingenvervoer toe kan dan ze voor die taak krijgt. De wethouder Zorg gaat beweren dat de huishoudelijke verzorging in de gemeente uitstekend is, en dat dat belangrijker is dan het geld dat ervoor wordt uitgegeven.
Er komt een onderzoek, waaruit blijkt dat maar weinig mensen luisteren naar de lokale omroep. Of de vakwethouder beweert dat de gemeente in het verleden heel veel heeft uitgegeven voor die taak, zodat ze er nu minder aan hoeft uit te geven. Of de gemeente vecht gewoon uw uitgavennorm aan, door erop te wijzen dat de gemeente zelf mag weten hoe ze de gemeentefondsuitkering wil uitgeven, en dat ze vindt dat ze er nu genoeg aan uitgeeft.
Als dan die wethouder Onderwijs of die wethouder Zorg of welke vakwethouder dan ook een jaar later zélf pleit voor meer geld voor zijn taakgebied? Dan wijst de wethouder Financiën hem fijntjes op de reactie van een jaar geleden, dat de gemeente er genoeg aan uitgeeft. Er komt dan dus geen extra geld, juist door de actie van u als lobbyist.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.