IPO vindt ambtenarenacties in crisistijd ongepast
Voor het eerst sinds lange tijd worden provincies met protestacties van hun werknemers geconfronteerd. Vrijdag houden ambtenaren op het provinciehuis in Middelburg een werkonderbreking om voor hogere lonen te pleiten. Gedeputeerde Tanja Klip van de provincie Drenthe vindt de actie ongepast.
Klip is de voorzitter van de delegatie die namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) met de vakbonden van de ambtenaren onderhandelt over de nieuwe cao. De bonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent, maar de werkgever zet in op de nullijn. 'We moeten pas op de plaats maken. De provincies moeten honderden miljoenen korten.' Volgens de VVD-gedeputeerde is het bevriezen van de lonen de juiste manier om te bezuinigen. Daarmee wordt voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen.
Meer acties
De werkonderbreking in Middelburg is een opmaat naar meer acties, niet alleen door ambtenaren van de provincie: ook gemeenteambtenaren laten de komende weken van zich horen. Zij hebben een andere cao dan hun collega's bij de provincie, maar ook hun werkgever komt niet tegemoet aan de looneisen van de vakbond. Het meest in het oog springend zijn de stiptheidsacties van de vuilnisophalers. Zij houden zich weliswaar precies aan hun taak, maar laten bijvoorbeeld het zwerfvuil staan.
Laatste keer in jaren tachtig
Gemeenteambtenaren hebben de laatste jaren wel vaker hun werk neergelegd om voor een betere cao te demonstreren. Bij provincieambtenaren ligt dat anders. Volgens een woordvoerder van vakbond CNV Publieke Zaak was dat voor het laatst in de jaren tachtig. Toen vielen ambtenaren van zowel het Rijk, de gemeente en de provincie nog onder dezelfde cao .
Geen inflatiecorrectie
Het bevriezen van de lonen is in overeenstemming met het beleid van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Vanwege de slechte economische situatie riep zij afgelopen najaar werkgevers in alle overheidssectoren op om de nullijn aan te houden. Zelfs een inflatiecorrectie of een prijscompensatie is wat Klip betreft niet aan de orde. 'We hebben wel een eenmalige loonsverhoging van 400 euro voorgesteld, maar daarmee gingen de bonden niet akkoord.' Klip verwacht dat zij na de acties gewoon weer rond de tafel kan met de ambtenarenbonden.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Suggesties vragen
-waarom incasseert u zelf 3% salarisverhoging en gunt u uw medewerkers niet eens de helft?
-waarom houdt u zich niet aan het sociaal accoord, waarin afgesproken is in ieder geval de prijscompensatie uit te betalen?
Omdat onze democratische waakhonden geen journalisten in dienst hebben, maar free-lancers die persberichten mogen overtikken...
Pfff moet ik doorgaan?
Nee mevrouw Klip, mensen mogen hun onvrede over maatregelen laten blijken op een manier dat ook u er een keertje last van ondervindt! Ongepast is dergelijke uitlatingen doen terwijl het u niet raakt!
Had ze maar beter haar best moeten doen aan de onderhandelingstafel.
Als ze deze toon heeft aangeslagen aan de onderhandelingstafel dan snap ik het waarom van de acties steeds beter...