Advertentie
financiën / Nieuws

IPO vindt ambtenarenacties in crisistijd ongepast

Voor het eerst sinds lange tijd worden provincies met protestacties van hun werknemers geconfronteerd. Vrijdag houden ambtenaren op het provinciehuis in Middelburg een werkonderbreking om voor hogere lonen te pleiten. Gedeputeerde Tanja Klip van de provincie Drenthe vindt de actie ongepast.

05 februari 2010
Pas op de plaats
Klip is de voorzitter van de delegatie die namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) met de vakbonden van de ambtenaren onderhandelt over de nieuwe cao. De bonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent, maar de werkgever zet in op de nullijn. 'We moeten pas op de plaats maken. De provincies moeten honderden miljoenen korten.' Volgens de VVD-gedeputeerde is het bevriezen van de lonen de juiste manier om te bezuinigen. Daarmee wordt voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen.

Meer acties
De werkonderbreking in Middelburg is een opmaat naar meer acties, niet alleen door ambtenaren van de provincie: ook gemeenteambtenaren laten de komende weken van zich horen. Zij hebben een andere cao dan hun collega's bij de provincie, maar ook hun werkgever komt niet tegemoet aan de looneisen van de vakbond. Het meest in het oog springend zijn de stiptheidsacties van de vuilnisophalers. Zij houden zich weliswaar precies aan hun taak, maar laten bijvoorbeeld het zwerfvuil staan.

Laatste keer in jaren tachtig
Gemeenteambtenaren hebben de laatste jaren wel vaker hun werk neergelegd om voor een betere cao te demonstreren. Bij provincieambtenaren ligt dat anders. Volgens een woordvoerder van vakbond CNV Publieke Zaak was dat voor het laatst in de jaren tachtig. Toen vielen ambtenaren van zowel het Rijk, de gemeente en de provincie nog onder dezelfde cao .

Geen inflatiecorrectie
Het bevriezen van de lonen is in overeenstemming met het beleid van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Vanwege de slechte economische situatie riep zij afgelopen najaar werkgevers in alle overheidssectoren op om de nullijn aan te houden. Zelfs een inflatiecorrectie of een prijscompensatie is wat Klip betreft niet aan de orde. 'We hebben wel een eenmalige loonsverhoging van 400 euro voorgesteld, maar daarmee gingen de bonden niet akkoord.' Klip verwacht dat zij na de acties gewoon weer rond de tafel kan met de ambtenarenbonden.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Bijzonder ongepast, wat die mw. Klip zegt. Typisch dat naar zichzelf toepraten van politici en bestuurders die geen enkele solidariteit meer hebben met de mensen die voor hen werken. Laten Klip c.s. eerst zelf maar eens op een nullijn gaan zitten en dat een paar jaar volhouden. Overigens hebben de directeuren van mijn organisatie zichzelf nog een "bonus" toebedeeld lang nadat de kredietcrisis begonnen was. Schaamteloos.
Ruud Bos / medewerker provincie
redactie BB: waarom stelt u geen kritische vragen aan mevrouw Klip in plaats van haar standpunt kritiekloos op te lepelen
Suggesties vragen
-waarom incasseert u zelf 3% salarisverhoging en gunt u uw medewerkers niet eens de helft?
-waarom houdt u zich niet aan het sociaal accoord, waarin afgesproken is in ieder geval de prijscompensatie uit te betalen?
Paul / projectleider
Waarom ze geen kritisch vragen stellen?

Omdat onze democratische waakhonden geen journalisten in dienst hebben, maar free-lancers die persberichten mogen overtikken...
Donnie / medewerker RO
Persoonlijk zie ik enkel interviews van bestuurders, niet van ambtenaren. Hierdoor krijg ik trouwens het gevoel da BB een beetje partijdig is. Maar ja dit is de enige site waar we tenminste nog wat kunnen zeggen. Ik heb stille hoop dat andere media onze berichten meepikt, want je hoort nog steeds nergens dat de bestuurders wel een verhoging hebben gehad, dat het rijk een deel van onze salarisen al aan de lagere overheden heeft betaald, dat 3% al gereserveerd is in de begroting, dat gemeentes nu dingen gaat doen met dat geld, terwijl het voor de koopkracht behoud van ambtenaren bedoeld is, dat ambtenaren solidair zijn door de helft minder de accepteren dan in eerste instantie is afgesproken.

Pfff moet ik doorgaan?
Arnold / gemeentemabtenaar
Mevrouw Klip heeft makkelijk praten. Haar salaris volgt de ontwikkeling van de lonen van rijksambtenaren. Een verhoging van 3% is dit jaar en voorgaande jaren heel normaal gebleken. Hoe kun je dan verkopen dat je medewerkers de komende 4 jaar niets gaan krijgen. Het gaat niet alleen om 2010 en 2011. Daarna voelen overheden de bezuinigingen pas echt. Dan zal er echt geen ruimte zijn voor enige verhoging. Laat haar zelf eerst een voorbeeld stellen en afzien van haar eigen salarisverhoging.
David
Mijn brood kost net zoveel als dat van bestuurders en mensen in de marktsector die er wel wat bij krijgen. Waarom dan de nullijn voor gemeenten en provincie? In goede tijden is het argument terughoudend zijn vanwege publiek geld, in crisis is het argument nulllijn omdat er geen geld is. Zo is er altijd wel iets. Voor 2012 en verder maar geld toe gaan geven?
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Is het ooit anders geweest, de bezuinigingen gaan altijd over de ruggen van de grote groep kleintjes, de top heeft zich altijd verrijkt en zal dat altijd blijven doen. En inderdaad er is altijd wel een reden te bedenken voor die toppertjes, het "kul"verhaal van bezuinigingen, reorganisaties en "platte" organisaties, bla bla bla. Vervolgens kijk je naar de ontwikkelingen in de salarissen en de verkapte beloningen en wat zie je daar, tja echt raden is er niet meer bij. En waarom moet altijd de grote groep kleintjes de last dragen die de kleine groep groten hebben veroorzaakt. Zij eten er geen boterham, rijden er geen km minder om. De leasebakken, pda's, notebooks, reizen en etentjes/vergaderingen op kosten van de baas en ga zo maar door.
Nee mevrouw Klip, mensen mogen hun onvrede over maatregelen laten blijken op een manier dat ook u er een keertje last van ondervindt! Ongepast is dergelijke uitlatingen doen terwijl het u niet raakt!
Paul / projectleider
Ongepast tsss

Had ze maar beter haar best moeten doen aan de onderhandelingstafel.

Als ze deze toon heeft aangeslagen aan de onderhandelingstafel dan snap ik het waarom van de acties steeds beter...
Advertentie