Advertentie
financiën / Nieuws

Primeur in Tilburg: Inwoners bepalen zelf woz-waarde

Een proef in Tilburg is zo'n succes gebleken dat het nu beleid wordt. Minder bezwaren en het scheelt nauwelijks geld. Wethouder Erik de Ridder is tevreden

30 augustus 2013

Alle inwoners van Tilburg kunnen vanaf volgend jaar zelf via internet de WOZ-waarde van hun huis beïnvloeden. Tilburg heeft dat vrijdag bekendgemaakt na succesvolle afronding van een proef van 2 jaar. Tilburg was de eerste proefgemeente.

Aanpassen gegevens

Tilburgse huizenbezitters kunnen op internet zien hoe de WOZ-waarde van hun huis is opgebouwd. Ze kunnen bijvoorbeeld de inhoud, oppervlakte, bouwjaar, ligging en staat van het onderhoud aanpassen als die niet kloppen en eventueel andere vergelijkbare woningen kiezen. De gemeente constateert dat deelnemers aan de proef veel minder bezwaren indienen en dat scheelt geld. In heel Tilburg maakt jaarlijks 2,6 procent bezwaar tegen de bepaling van de WOZ-waarde. In de twee proefwijken was dat gedaald tot 1,2 en 1,3 procent.


Prachtige cijfers
Ruim 45 procent van de wijzigingsverzoeken werd toegewezen. De WOZ-waarde werd soms enkele procenten naar beneden maar soms ook naar boven aangepast. De invloed op de totale WOZ-waarde en belastinginkomsten was uiteindelijk klein: Tilburg krijgt maar 0,02 procent minder geld. ,,Dit zijn prachtige cijfers'', reageerde wethouder Erik de Ridder vrijdag. ,,We willen vooral laten zien hoe de WOZ-waarde van een huis is opgebouwd. Deelnemers vinden dat volgens de reacties erg prettig. Uiteraard vinden ze het ook fijn dat ze wijzigingen kunnen aanbrengen als bepaalde gegevens niet kloppen.''

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank de Kort / ambtenaar
Klinkt heel mooi, maar een proef in een gebied met veel seriebouw geeft geen vertrouwen bij het waarderen van een heel woningbestand. Over de kosten van deze proef en de uiteindelijke uitvoering lees ikook maar weinig meestal een veeg teken.
JaapvV / adviseur
Goed initiatief. Essentie is dat de burger serieus wordt genomen. Fijn dat de gemeente Tilburg dat op dit dossier heeft begrepen en opgepakt!
a.a. smits
Leuk initiatief, maar eigenlijk heel erg dat dit moet gebeuren. Want wanneer moet er worden gecorrigeerd? Juist, als je als gemeenten fouten hebt gemaakt en dat laat je dan door je burgers maar zelf doen. Het wordt pas interessant als je op deze manier met je burgers overlegt wat in hun ogen een realistische waardebepaling zou zijn. Want daar gaan de meeste bezwaren over. Als mensen in de media en kadaster.nl opdoen dat in hun regio en wijk de prijzen met 10-15 % zijn gedaald, kun je je als gemeente niet met droge ogen veroorloven prijsdalingen van 1-2% te presenteren. Door rechtstreeks te communiceren weet je ook waar de pijnlijkste gebieden gebieden zitten en, heel belangrijk, waar je echt in de fout bent gegaan.

Ik herhaal nog maar eens mijn voorstel dat burgers zelf hun woningwaarde vaststellen, met als sanctie dat je je woning moet verkopen aan degene die binnen een jaar (bijv)120% van die waarde biedt.
spiedend oogje
Hoe is de objectiviteit gewaarborgd?

Als ik belasting moet betalen wil ik graag een zo laag mogelijke WOZ waarde.

Wil ik mijn huis verkopen of met extra hypotheek wil bezwaren, dan wil graag een zo hoog mogelijke WOZ waarde.

Hoe wordt dit ( bijkomend probleempje) opgepakt?
a.a. smits
Niet dus, Luppo.

Dat is juist de kracht van het systeem. Eindelijk eens een situatie waarin de marktwerking wel gebruikt kan worden.
Advertentie