Advertentie
financiën / Column

Hete zomer

Volgens het Centraal Planbureau stijgen de prijzen dit jaar met 2,24 procent, en volgend jaar met maar liefst 3,58 procent. Die cijfers van het Centraal Planbureau zijn de basis voor alle loononderhandelingen de komende jaren.

26 september 2008

De vakbonden willen natuurlijk de prijsstijging gecompenseerd hebben, en een beetje meer. De looneis van de vakbonden voor 2009 wordt dus meer dan 3,58 procent. Het CNV heeft het over ‘ongeveer vier procent’. Het Centraal Planbureau publiceert in de Macro Economische Verkenning, die het elk jaar op Prinsjesdag uitbrengt, alleen maar voorspellingen voor de prijsstijging van dit jaar en volgend jaar.

 

Maar het maakt wel degelijk ook voorspellingen voor de jaren daarna. En raadt u eens, hoeveel denkt u dat de prijzen volgens het Centraal Planbureau in 2010 zullen stijgen? En hoeveel in 2011? Denkt u dat de hoge prijsstijging van volgend jaar aanhoudt in 2010, of dat hij nog verder toeneemt, of dat hij langzaam terugzakt tot een gemiddelde prijsstijging van 2,5 procent? Drie keer mis.

 

Voor zowel 2010 als 2011 verwacht het Centraal Planbureau slechts 0,75 procent prijsstijging. Dit op basis van een serie veronderstellingen over onder andere de olieprijs en dollarkoers. Buiten het Centraal Planbureau gelooft helemaal niemand die voorspelling van 0,75 procent. In 2009 is de prijsstijging hemelhoog en in 2010 zou er bijna geen inflatie meer bestaan?

 

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft voor 2010 al een cao voor de werknemers van het rijk afgesloten, en daarbij meer dan drie procent loonstijging gegeven. Ook de rechters en de academische ziekenhuizen krijgen meer dan drie procent loonstijging in 2010. En dan noem ik alleen nog maar de overheidssector. Ook de vakbonden gaan die voorspelling van 0,75 procent prijsstijging in 2010 en 2011 niet geloven.

 

Ze zullen hun looneis baseren op een prijsstijging die u en ik en hun leden beter kunnen geloven, dus twee of drie procent. De werkgevers geloven die voorspelling van het Centraal Planbureau evenmin, maar ze stemmen er hun loonbod altijd op af, en kunnen nu dus ook niet anders. Deze voorspelling van 0,75 procent prijsstijging maakt fatsoenlijke cao-besprekingen daarom onmogelijk. En de gemeenten zullen daar een groot slachtoffer van zijn. Want de cao van de gemeenten loopt tot 1 juni 2009.

 

De vakbonden weten dat de gemeenten in 2009 meer geld hebben dan ze ooit op kunnen maken, bij andere bedrijfstakken is dat door de economische neergang niet zeker. Bovendien hebben de gemeenten in veel sectoren personeelstekorten. De vakbonden zullen de gemeenten dus kiezen als speerpuntsector, om hoge looneisen voor alle werknemers in het land te bereiken. Om een lang verhaal kort te maken: de gemeenten krijgen volgend jaar een ‘hete zomer’ met veel stakingen.

 

Die stakingen zouden er wellicht niet komen als het Centraal Planbureau de prijsstijging wat realistischer zou ramen. Kunnen de gemeenten de staakschade niet claimen bij minister Van der Hoeven van Economische Zaken, die verantwoordelijk is voor deze belachelijk lage raming van het Centraal Planbureau?

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie