Advertentie
financiën / Nieuws

Heerlen onderzoekt lokale digitale munt

De gemeente Heerlen laat onderzoeken of het een online klussenplatform kan opzetten waarop betaald wordt met een digitale munt die bij lokale ondernemers kan worden uitgegeven. De gemeente heeft daarvoor een intentieovereenkomst getekend met het jonge bedrijf CoTown.

23 juli 2018
blockchain.jpeg

De gemeente Heerlen laat onderzoeken of het een online klussenplatform kan opzetten waarop betaald wordt met een digitale munt die bij lokale ondernemers kan worden uitgegeven. De gemeente heeft daarvoor een intentieovereenkomst getekend met het jonge bedrijf CoTown.

Blockchain voor versterking lokale economie

Bedoeling is dat via zo’n platform klussen door de gemeente en door inwoners kunnen worden uitgezet. Inwoners kunnen vervolgens op zo’n klus reageren en worden na uitvoering van de klus uitbetaald in een soort digitale valuta die alleen bij lokale ondernemers kan worden uitgegeven. Op die manier zou de lokale economie van zo’n klussenplatform moeten profiteren. Wethouder Charles Claessens (beheer en onderhoud, CDA) laat weten dat een aantal ondernemers in een eerste bijeenkomst over het klussenplatform te spreken waren over het idee. ‘Als het lukt zijn we als Heerlen waarschijnlijk de eerste gemeente in Nederland die een dergelijke blockchain-technologie in gebruik neemt voor de versterking van de lokale economie.’

 

Klussen ten goede van ouderen

Een woordvoerder van de gemeente Heerlen laat weten dat het idee van een online klussenplatform met bijbehorende munt niet zozeer is uitgedokterd om een bepaald probleem aan te pakken. ‘Wij zijn als gemeente constant op zoek naar innovatie die ten goede kan komen voor onze organisatie en onze maatschappij’, aldus de woordvoerder. Over het soort klussen dat op het platform wordt gezet kan zij nog weinig zeggen: ‘Er kan gedacht worden aan kleine klusjes in de openbare ruimte zoals het onderhouden van groen en schoonmaakwerkzaamheden. Maar de intentie is om ook op andere domeinen klussen uit te zetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het sociaal domein waarbij er misschien klussen te verzinnen zijn die ten goede komen aan ouderen. Op dit moment bestaat er nog geen concrete lijst.’

Van ondernemer tot bijstandsgerechtigde

Volgens de woordvoerder kan iedereen, van ondernemer tot bijstandsgerechtigde, zich aanmelden om een bepaalde klus te doen. Het verschaffen van werk is echter niet het doel van het plan. ‘De algemene doelen zijn het stimuleren van burgerparticipatie, het verhogen van verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving, het stimuleren van de lokale economie, het onderzoeken welke technologische innovaties van toepassing kunnen zijn op onze maatschappij en organisatie’, benadrukt de gemeente.

Gemeenschapszin versterken

Sinds een aantal jaren wordt er in meerdere gemeenten geëxperimenteerd met lokale valuta. Zo riep de gemeente Rotterdam voor Rotterdam-Zuid in 2013 de ‘zuiderling’ in het leven met een digitaal platform als bank, waarmee wijkbewoners een half uur dienst (bijvoorbeeld bijles, hulp om de straat op te ruimen of belastingadvies) konden kopen met één zuiderling. De lokale munt moest er voor zorgen dat de gemeenschapszin versterkt werd. Ook in het Zeeuwse Tholen en het Brabantse Bergen op Zoom werd geëxperimenteerd  met een lokaal spaarsysteem. Daar ontstond de ‘positoo’ nadat het spaarpuntensysteem van de lokale middenstand werd samengevoegd met het bonuspuntensysteem van de lokale woningcorporatie. Met dat spaarsysteem kon ook voor donaties aan goede doelen worden gespaard.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lekker vol register
Wanneer een bijstandsgerechtigde het in zijn hoofd haalt om bij ziekelijke tante Truus op de hoek gratis het tuintje te onderhouden wordt de bijstandsgerechtigde gekort vanwege "op geld waardeerbare arbeid" , maar als bezuinigd kan worden op de WMO of op de goenvoorziening vindt men wel een weg dit te omzeilen?
H. Wiersma / gepens.
De gang richting staatje binnen de staat verspreid zich als een olievlek. Dit vooral in eigen belang en ten koste van ondernemers die hun brood moeten verdienen.
Trevor
Ze kunnen daar van alles bedenken, maar ze hebben wel rekening te houden met de belastingdienst.



https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/b …
H. Wiersma / gepens.
Het lijkt meer op een nieuwe methode voor gedwongen lokale winkelnering.
Advertentie