G4 betaalt mee aan coronahulp Suriname
De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verenigd in de G4, dragen gezamenlijk financieel bij aan de aanschaf van medische materialen en medicijnen voor Suriname. Dat hebben de gemeenten vrijdag laten weten. De hoogte van de bijdrage is niet bekendgemaakt.
De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verenigd in de G4, dragen gezamenlijk financieel bij aan de aanschaf van medische materialen en medicijnen voor Suriname. Dat hebben de gemeenten vrijdag laten weten. De hoogte van de bijdrage is niet bekendgemaakt.
Hoogste risiconiveau
Het ministerie van Volksgezondheid coördineert de hulp. Vrijdag kort na het middaguur is vanaf Schiphol een vliegtuig met medische hulpmiddelen, materialen en medisch personeel naar Paramaribo vertrokken. Zaterdag kwam vanuit de Surinaamse overheid het verzoek om hulp vanuit Nederland. Door het alsmaar stijgende aantal coronapatiënten is inmiddels het hoogste risiconiveau van kracht.
Hartverwarmend
De Surinaamse ambassadeur in Nederland Rajendre Khargi is blij met de inspanningen: ‘Het is een belangrijk teken van solidariteit met Suriname. De spontane actie van de burgemeesters en hun inwoners is hartverwarmend en laat zien dat Suriname niet alleen staat in de strijd tegen de Covid-pandemie.’
Ontzettend trots
Voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, leidt de missie. Hij zei voor vertrek ‘ontzettend trots’ te zijn op het team, dat in een week werd samengesteld. Er gaan 23 vrijwilligers uit de zorg mee met de vlucht naar Suriname. Zij zijn allemaal gevaccineerd en hebben ervaring met Covid-zorg. Ook gaan ic-verpleegkundigen, lab-analisten, artsen en infectiologen mee. Zij blijven twee tot drie weken.
Estafette
Een volgende groep arriveert volgende week vrijdag en zo ontstaat er een soort ‘estafette’ van coronahulp. In totaal meldden zich meer dan honderd mensen aan om te gaan. Hoelang de missie zal duren is nog niet te zeggen. Volgens Sprenger kan het om weken, maar mogelijk ook maanden gaan. (ANP)
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Jammer dat je ons gebrek aan historisch besef verwijt. Dat is volgens mij niet nodig. Niemand van ons heeft beweerd dat Suriname geen hulp zou verdienen. Het gaat om de organisatie van die hulp. Die hoort volgens ons op Rijksniveau thuis en is geen gemeentelijke kerntaak. Je kunt het ook anders bekijken: waarom zouden alleen de inwoners van de grote 4 meebetalen? Als buitenlands beleid gewoon netjes via het Rijk wordt afgewikkeld, draagt ook elke inwoner naar evenredigheid en draagkracht (via o.a. de inkomstenbelasting) zijn steentje daaraan bij. Onze reacties zien dus niet op de "of-vraag", maar op de "hoe-vraag". Wij maken ons zorgen over dat wat "Het huis van Thorbecke" wordt genoemd. Elke overheidslaag heeft haar eigen taken waardoor het systeem als geheel werkt. Ondoordacht, op emoties gebaseerd politiek handelen bezorgt dat huis steeds meer scheuren met alle gevolgen van dien.