Advertentie
financiën / Nieuws

G4 betaalt mee aan coronahulp Suriname

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verenigd in de G4, dragen gezamenlijk financieel bij aan de aanschaf van medische materialen en medicijnen voor Suriname. Dat hebben de gemeenten vrijdag laten weten. De hoogte van de bijdrage is niet bekendgemaakt.

04 juni 2021
corona-geld.jpg

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verenigd in de G4, dragen gezamenlijk financieel bij aan de aanschaf van medische materialen en medicijnen voor Suriname. Dat hebben de gemeenten vrijdag laten weten. De hoogte van de bijdrage is niet bekendgemaakt.

Hoogste risiconiveau
Het ministerie van Volksgezondheid coördineert de hulp. Vrijdag kort na het middaguur is vanaf Schiphol een vliegtuig met medische hulpmiddelen, materialen en medisch personeel naar Paramaribo vertrokken. Zaterdag kwam vanuit de Surinaamse overheid het verzoek om hulp vanuit Nederland. Door het alsmaar stijgende aantal coronapatiënten is inmiddels het hoogste risiconiveau van kracht.

Hartverwarmend
De Surinaamse ambassadeur in Nederland Rajendre Khargi is blij met de inspanningen: ‘Het is een belangrijk teken van solidariteit met Suriname. De spontane actie van de burgemeesters en hun inwoners is hartverwarmend en laat zien dat Suriname niet alleen staat in de strijd tegen de Covid-pandemie.’

Ontzettend trots
Voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, leidt de missie. Hij zei voor vertrek ‘ontzettend trots’ te zijn op het team, dat in een week werd samengesteld. Er gaan 23 vrijwilligers uit de zorg mee met de vlucht naar Suriname. Zij zijn allemaal gevaccineerd en hebben ervaring met Covid-zorg. Ook gaan ic-verpleegkundigen, lab-analisten, artsen en infectiologen mee. Zij blijven twee tot drie weken.

Estafette
Een volgende groep arriveert volgende week vrijdag en zo ontstaat er een soort ‘estafette’ van coronahulp. In totaal meldden zich meer dan honderd mensen aan om te gaan. Hoelang de missie zal duren is nog niet te zeggen. Volgens Sprenger kan het om weken, maar mogelijk ook maanden gaan. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Manu / Beleidsadviseur
Ik heb alle begrip voor de emotie, maar sinds wanneer is hulpverlening van deze aard en omvang een gemeentelijke taak? Laat dergelijke uitgaven a.u.b. centraal via de Rijkskas lopen, dan houden we met z'n allen ook het overzicht over de menskracht en middelen die van overheidswege ten behoeve van derde landen worden ingezet. Ik ben dus niet tegen de hulp aan Suriname, maar wel tegen deze manier van organiseren van die hulp.
Bernard
Ik onderschrijf de mening van Manu. Dit is geen gemeentetaak maar een Rijkstaak. Het lijkt formeel geneuzel maar straks krijg je incidenten in andere delen van de wereld waarbij de vraag opkomt waarom daar geen steun wordt geleverd. De hoogte van de bijdrage moet tzt uiteraard wel worden geopenbaard. Gemeenten moeten zich op hun kernfuncties concentreren en geen Sinterklaas spelen. Het is hetzelfde idee als destijds de kernwapenvrije gemeenten, een gemeente gaat daar niet over.
H. Wiersma / gepens.
Volledig eens met onderstaande reacties. Op politiek niveau worden tegenwoordig wel heel vreemde beslissingen genomen.
Archi / gepensioneerd ambtenaar
Totaal oneens met de 3 eerdere reacties. Hun historisch besef is ver te zoeken. Nederland heeft heel lang een koloniale band met Suriname gehad en in die periode dik verdiend aan de delfstoffen aldaar. De meeste Surinaamse Nederlanders wonen in de grote vier, dus prima dat die nu een handje helpen en dat ze dat niet 'in andere delen van de wereld' doen ligt daarom voor de hand.
Bernard
Beste Archi, volgens mij mist u het punt welke bestuurslaag verantwoordelijk is aan hulp aan het buitenland. De taken van de gemeente staan duidelijk in de Gemeentewet omschreven. Als vanuit het Rijk hulp wordt gestuurd is dat prima. Geld hebben verdiend aan delfstoffen is geen argument. We geven immers ook hulp aan landen die geen koloniën zijn geweest. Maatgevend is de noodsituatie. Bovendien hebben we allang in het kader van de onafhankelijkheid een uitgebreid steunpakket gegeven en een infrastructuur achtergelaten.
Manu / Beleidsadviseur
@Archi

Jammer dat je ons gebrek aan historisch besef verwijt. Dat is volgens mij niet nodig. Niemand van ons heeft beweerd dat Suriname geen hulp zou verdienen. Het gaat om de organisatie van die hulp. Die hoort volgens ons op Rijksniveau thuis en is geen gemeentelijke kerntaak. Je kunt het ook anders bekijken: waarom zouden alleen de inwoners van de grote 4 meebetalen? Als buitenlands beleid gewoon netjes via het Rijk wordt afgewikkeld, draagt ook elke inwoner naar evenredigheid en draagkracht (via o.a. de inkomstenbelasting) zijn steentje daaraan bij. Onze reacties zien dus niet op de "of-vraag", maar op de "hoe-vraag". Wij maken ons zorgen over dat wat "Het huis van Thorbecke" wordt genoemd. Elke overheidslaag heeft haar eigen taken waardoor het systeem als geheel werkt. Ondoordacht, op emoties gebaseerd politiek handelen bezorgt dat huis steeds meer scheuren met alle gevolgen van dien.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Manu, Ben en Spiker: kom kom wat een gewauwel. VWS coördineert. het staat er nog net niet met kapitale letters, maar u kunt daar niet overheen lezen. Dus VWS geeft invulling aan een rijkstaak, en de G4 met haar historisch besef doet een duit in het zakje. Niks mis mee. Integendeel zelfs. Heel goed!!!
Robin / influencer
Nou Hesje, je zou het ook wel niets ruimer kunnen zien. Je kunt dit ook zien als een nare belediging. Zo van: jullie zijn incapabel, kunnen niet je eigen boontjes - daar kousenband genaamd - doppen; moet je daarentegen ons eens zien: wij gaan het voor jullie oplossen! En dan moet je het koloniale verleden er ook even bij betrekken. Kolonialisme en patrialisme bij elkaar!
H. Wiersma / gepens.
@Rood Hesje. Het ministerie van Volksgezondheid heeft niets te maken met buitenlandse hulp. Daar gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken over. Nergens staat dat er met instemming van dat ministerie wordt gehandeld. Wie wauwelt hier nauw eigenlijk?
Advertentie