Groningen verhoogt opcenten
De provincie Groningen verhoogt de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. De verhoging levert op termijn ruim 2,3 miljoen euro extra inkomsten op.
De provincie Groningen verhoogt de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. De verhoging levert op termijn ruim 2,3 miljoen euro extra inkomsten op.
Per 1 januari 2016 zal het aantal opcenten op basis van de gebruikelijke indexatie worden verhoogd met 0,5 naar 88,9 opcenten. De houder van een voertuig in Groningen betaalt nu bij een tarief van 88,4 opcenten op jaarbasis gemiddeld 215 euro aan provinciale opcenten motorrijtuigenbelasting, boven op een hoofdsom van gemiddeld 243 euro. Met de voorgenomen verhoging van het aantal opcenten tot 88,9 per 2016 zal het bedrag, dat op jaarbasis gemiddeld aan provinciale opcenten moet worden betaald, stijgen met circa 1,25 euro. In 2019 moeten de opcenten op de motorrijtuigenbelasting iets meer dan 2,3 miljoen euro extra in het laatje brengen tot een totaalbedrag van bijna 55,5 miljoen euro.
Extra geld
Mede door de verhoging van de belasting heeft Groningen komend jaar ruim 308 miljoen euro te besteden. Er komt extra geld voor leefbaarheid, natuur en landschap, sport en cultuur. Dat blijkt allemaal uit de begroting die het dagelijks bestuur van de provincie (van SP, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) gister bekend heeft gemaakt.
Fietsplan
Er komt 1 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoek naar nieuwe Fietsroutes Plus, extra brede en comfortabele fietspaden, tussen Groningen, Haren en Zuidlaren en Groningen en Assen. In 2016 moet het nieuwe Actieplan Fiets klaar zijn, met daarin de plannen van de provincie voor de fiets voor de komende vier jaar. Voor een nieuw energieprogramma wordt 4,7 miljoen euro uitgetrokken.
Bereikbaarheid zorg
De provincie voelt er zich verantwoordelijk voor dat zorg voor iedereen bereikbaar en beschikbaar is. Daarom laat het provinciebestuur de zorginfrastructuur in Groningen in kaart brengen met als doel een goede bereikbaarheid en spreiding van de zorg. Voor het borgen van zorgmonitor stelt het college in de periode 2016-2019 een bedrag van 100.000 euro per jaar beschikbaar.
Armoedebestrijding
Het college zet verder in op armoedebestrijding ter voorkoming van sociale uitsluiting. Voor participatieprojecten voorkomen sociale uitsluiting wordt in de periode 2016 tot en met 2019 een bedrag van 250.000 per jaar beschikbaar gesteld.
Binnen de begroting is daarnaast nog een vrije ruimte beschikbaar van 2,4 miljoen euro. Eind september besluiten Provinciale Staten definitief waar het geld naartoe gaat.
Kan men in Groningen nu een deurwaarder met dergelijke boodschap naar de inner van provincie Groningen sturen?