Groningen betaalde scholen 11 miljoen te weinig
Groningen maakte eerder al 4,6 miljoen euro extra over. Bij de verzelfstandiging had Groningen te weinig geld meegegeven, constateert de commissie Klaassen.
Het langdurige conflict tussen de gemeente Groningen en het openbaar onderwijs is ten einde. Groningen betaalt zeven miljoen euro aan de Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2) als aanvulling op het te laag vastgestelde startvermogen bij de verzelfstandiging van de scholen in 2010.
Ook bruidsschat te laag
Het geldbedrag komt boven op de 4,7 miljoen euro die de gemeente afgelopen zomer al overmaakte. Dat gebeurde nadat onderzoek uitwees dat de bruidsschat die de gemeente mee gaf bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs – 3,5 miljoen euro -, veel te laag was.
Niet opgelost
Het meningsverschil over geld tussen beide partijen was daarmee echter nog niet opgelost. Volgens O2G2 had de gemeente ook moeten kijken naar het vermogen van de scholengroep. Om een einde aan het conflict te maken gaf Groningen opdracht tot een onderzoek onder leiding van oud-burgemeester en CDA prominent Leendert Klaassen. Hij presenteerde zijn uitkomsten dinsdag.
Zeven miljoen
Ja, constateerde Klaassen, de gemeente had inderdaad bij de berekening van de ‘bruidschat’ ook de hoogte van het vermogen van O2G2 moeten beoordelen. Het verschil tussen het “noodzakelijk geachte eigen vermogen” en de waardering van het overgedragen vermogen, moet de gemeente alsnog aanvullen, stelt Klaassen. Het gaat om bijna zeven miljoen euro.
Raadsenquête
Voor in elk geval de Groningse SP is de kous daarmee niet af. In lokale media kondigt de partij aan een raadsenquête te willen houden naar de fouten die in het hele proces zijn gemaakt. Het college erkent dat ze de verzelfstandiging, achteraf bezien, anders had moeten aanpakken.
Onoverbrugbaar
In het raadsvoorstel over het onderzoek van Klaassen staat dat de gemeente en O2G2 al snel in een patstelling zaten. Het verschil tussen wat O2G2 nodig vond (18 miljoen euro of meer) en wat de gemeente op basis van het te verdedigen vond (minder dan 1 miljoen en, na het eerste onderzoek, 4,7 miljoen euro) leek onoverbrugbaar groot.
Verkeerd denkspoor
De gemeente zat op het verkeerde denkspoor, geeft het college toe. ‘Wij hebben steeds geredeneerd vanuit de aanname dat er vooral sprake was van een bestuurlijke verzelfstandiging en voortzetting van het openbaar onderwijs in een andere bestuursvorm. Een verzelfstandiging die ook nog eens budgetneutraal moest worden gerealiseerd. Van die aannames zijn wij niet losgekomen.’
Ook bijzonder onderwijs
Een andere politieke discussie gaat over de vraag of in navolging van het openbaar onderwijs ook de scholen voor bijzonder onderwijs een extra bedrag op de rekening krijgen gestort. Wettelijk is de gemeente daartoe verplicht. Maar het college ziet ‘geen inhoudelijke reden een bedrag (theoretisch tussen 0 en maximaal 10 miljoen euro) te betalen aan het bijzonder onderwijs’ melden B&W in hun voorstel aan de raad.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.