Groen, oranje of rood voor gesubsidieerde instellingen
Haarlem, Alkmaar en Almere gaan na de zomer een risicoscan inzetten om eventuele problemen bij gesubsidieerde instellingen snel op het spoor te komen. Op die manier moeten onverwachte financiële tegenvallers voorkomen worden. De scan kijkt niet alleen naar financiële cijfers maar ook naar organisatorische factoren. De gestandaardiseerde risicoscan stelt gemeenten ook in staat om risicoprofielen van instellingen onderling te gaan benchmarken.
Verrassingen
‘Tot nu toe gebeurde dit helemaal niet’, zegt Cindy Lensen van de afdeling concerncontrol van Haarlem. ‘Als gemeente hadden we wel een algemeen beeld van de gesubsidieerde instellingen, maar we keken er niet procesmatig naar. Daardoor hebben zich in het verleden verrassingen voorgedaan, die meestal leidden tot meer uitgaven. Met de scan kun je die zien aankomen.’ De scan bestaat uit een digitale vragenlijst die in circa twintig minuten is in te vullen door de gemeente, de instelling of door beide samen. De uitkomst is meteen duidelijk en kent aan de instelling een kleur toe: groen, oranje of rood.
Verbonden partijen
Er was geen directe aanleiding om de scan te ontwikkelen, zegt Lensen. ‘In 2008 is uit het verplichte efficiency- en effectiviteitsonderzoek naar verbonden partijen dat er behoefte bestond uit meer inzicht in de risico’s. Die kennis bleek niet gestructureerd aanwezig te zijn, waardoor we geen zekerheid over deze instellingen hadden.’ Verbonden partijen zijn instellingen waarin de gemeente een financieel en bestuurlijk belang heeft.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.