Griekse crisis goed voor EU
De waarde van ‘Europa’ wordt in de Griekse crisis goed zichtbaar. Er gaat ruim 100 miljard euro aan gunstige leningen naar het land, Nederland doet mee voor zo’n 5 miljard. Griekenland is lange tijd bepaald slecht geleid en de reddingsboei die Europa en IMF uitwerpen zal dankbaar aanvaard worden. Goed dat er een Europese Unie en euro is, want zonder zou Griekenland snel in een heel negatieve spiraal komen. Toch is de opgave voor de Grieken immens.
Even een vergelijking. Nederland zal circa 15 miljard moeten bezuinigen om het tekort weer richting de 3% te brengen. Velen noemden dat eerder al behoorlijk veel, het vraagt echte politieke keuzes. Maar als Griekenland zoals nu berekend 11% bbp (bruto binnenlands product) moet bezuinigen, is dat in Nederlandse omvang bijna 70 miljard. En dat is echt heel erg veel. Zelfs als het Griekse tekort over een jaar of 4 binnen de 3% komt, rest een staatsschuld van 150% bbp. Met een bijbehorende rentelast die het land heel lang parten zal spelen. Nogmaals, goed dat er een EU is. Sterker nog, de EU is goed voor Griekenland en de Griekse crisis is goed voor de EU.
Door de strengere bejegening vanuit Europa moet Griekenland de komende jaren stevig herstructureren. Dat zal pijn doen, maar brengt het land uiteindelijk weer op koers. Oude verworvenheden zullen verdwijnen, een nieuw toekomstvaster stelsel verrijzen. Deze crisis is kortom een keerpunt voor de Griekse staat en samenleving. Veel te kiezen heeft men niet. Er is geen andere instantie om zich nog tot te wenden. De huidige regering zal, gezien de pijnlijke maatregelen, komende jaren ongetwijfeld wankelen of vallen. Maar ook de toekomstige moeten de nieuwe realiteit erkennen: wie mee wil doen met het nieuwe Europa moet financieel solide zijn. Natuurlijk gaan er stemmen in Griekenland op om de EU te verlaten, maar de prijs daarvan is onnoemlijk veel hoger. Stel je voor, een EU zonder Griekenland maar straks mogelijk met Turkije. Ondenkbaar. De casus Griekenland is ook goed voor de EU.
Ten eerste voor andere landen in een broze budgettaire situatie. De boodschap van deze crisis luidt: pak budgettaire problemen snel aan voordat financiële markten het vertrouwen verliezen, de rente oploopt en uiteindelijk IMF en EU komen vertellen welke budgettaire keuzen er gemaakt moeten worden. Lissabon, Madrid en Dublin zijn gewaarschuwd.
Ten tweede dwingt Griekenland de ministers van Financiën en regeringsleiders nog steviger afspraken te maken hoe samen te werken en hoe te handelen in noodsituaties. Ten derde zal de Griekse situatie ook in de binnenlandse verkiezingsstrijd worden gebruikt in achtereenvolgens het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België. Partijen zullen de kiezer nog eens inpeperen dat er flink bezuinigd moet worden om ‘Griekse toestanden’ te voorkomen. Zo zien we de EU en allerlei vormen van Europese samenwerking steeds meer in belang groeien, ook in noodsituaties. Europa? Best belangrijk.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.