Glimmend goud
Het gekke is: honderden wethouders financiën van Nederland geloven deze sweepstake-reclame wel. Misschien door de afzender: de ministers van Binnenlandse Zaken en van Financiën. Misschien door de naam: Meicirculaire gemeentefonds. Misschien verblind door hebzucht, of door wensdenken, of door de kleur van glimmend goud – wie zal het zeggen.
In de brievenbus: een glimmende gouden envelop. Meteen opengemaakt natuurlijk. En fantastisch nieuws! ‘GEFELICITEERD, u hebt dit jaar de hoofdprijs van drie MILJOEN euro gewonnen.’ Met een of andere loterij waar ik niet eens aan meedeed. Allemaal foto’s van luxe vakantievilla’s in Saint-Tropez in die brief. Ik hoef alleen maar even de retourenvelop in te sturen en die drie miljoen euro komt gegarandeerd mijn kant op rollen.
U en ik weten natuurlijk beter. Het is gewoon sweepstake-reclame voor een loterij. Gelukkig krijg ik het bijna nooit meer in mijn brievenbus. U, ik, wij allemaal trappen er niet meer in. We weten wat we met zulke glimmende gouden enveloppen moeten doen: meteen in de prullenbak gooien.
Ik kreeg ook zoiets via de e-mail, twee maanden geleden. Geen foto’s van villa’s in Saint- Tropez, maar wel van camping De Zandput in Kapel Avezaath Buren, waar de snelweg A15 de rivier de Linge kruist. Meteen de mail opengemaakt natuurlijk. En fantastisch nieuws! “GEFELICITEERD, u hebt dit jaar de hoofdprijs van 1286 MILJOEN euro gewonnen.” Toch maar even de kleine lettertjes gelezen, 140 pagina’s. En het blijkt inderdaad weer een sweepstake. Ik trap er niet meer in. Ik weet wat ik met zulke e-mail moet doen: meteen in de prullenbak gooien.
Het gekke is: honderden wethouders financiën van Nederland geloven deze sweepstake-reclame wel. Misschien door de afzender: de ministers van Binnenlandse Zaken en van Financiën. Misschien door de naam: Meicirculaire gemeentefonds. Misschien verblind door hebzucht, of door wensdenken, of door de kleur van glimmend goud – wie zal het zeggen. Wat het ook is: honderden wethouders financiën geloven dit. En ze worden natuurlijk zwaar teleurgesteld als ze die hoofdprijs niet krijgen. Ze gaan dan boze brieven schrijven. En ze denken dat het aan het systeem ligt waarmee de hoofdprijs wordt berekend. Ik zeg eerlijk: ik heb geen medelijden met die wethouders.
Het ligt niet aan het systeem waarmee de hoofdprijs wordt berekend. Dat is al twintig jaar hetzelfde. Gemeenten zouden na twintig jaar toch moeten weten dat ze niet het glimmende goud krijgen dat Binnenlandse Zaken en Financiën aankondigen. De Meicirculaire hoort niet op de agenda van het college of de gemeenteraad maar in de prullenbak, naast de glimmende gouden enveloppen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.