Inkomsten lokale heffingen 6,3 procent hoger
Gemeenten verwachten dit jaar 10,8 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te ontvangen.
Gemeenten verwachten dit jaar 10,8 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te ontvangen. Dat is 6,3 procent meer dan in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeentelijke begrotingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS.
Reinigingsheffing
De onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn ze met 8 miljard euro in 2020 goed voor bijna drie kwart van alle heffingen.
De opbrengst van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing stijgt met 8,3 procent aanzienlijk. Samen zijn ze goed voor 2 miljard aan inkomsten. Ook vorig jaar begrootten gemeenten al een toename, toen van 5,5 procent. De stijging van de reinigingsheffingen komt vooral door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval. Daarmee is een einde gekomen aan een reeks van jaren waarin de begrote opbrengst van de reinigingsheffingen op totaalniveau in Nederland nauwelijks veranderde.
Riool en ozb
Uit rioolheffingen ontvangen gemeenten dit jaar 1,7 miljard euro. Dit is 2,1 procent meer dan in 2019, een toename die overeenstemt met de gemiddelde jaarlijkse stijging van 1,9 procent over de afgelopen vijf jaar.
De begrote opbrengst ozb neemt in 2020 met 4,7 procent toe tot 4,3 miljard euro. Dat is de grootste stijging in zeven jaar. De verandering van de opbrengst ozb wordt bepaald door de ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed, van het aantal panden, en door de tariefontwikkeling.
Parkeren en toeristen
Ook parkeerheffingen en de toeristenbelasting leveren de gemeenten dit jaar meer op dan in 2019. Respectievelijk rekenen de 350 gemeenten daar 1 miljard en 411 miljoen euro aan inkomsten uit te halen.
Het Rijk heeft een goede concurrent gevonden in het kaalplukken van de inwoners.