Advertentie
financiën / Nieuws

BNG probeert geld na 'domme fout' terug te krijgen

De bank liep 57 miljoen mis omdat een bestand niet werd opgestuurd. En de mismatch tussen opgaven en middelen voor gemeenten blijft evident.

22 maart 2022
euro
Shutterstock

2021 was een uitdagend jaar voor BNG Bank, vertelt bestuursvoorzitter Gita Salden. De coronapandemie lijkt nu alweer een tijd geleden, maar klanten van de bank in het publieke domein, waaronder gemeenten, zitten met andere grote uitdagingen. Denk aan de energietransitie, de leefbaarheid in steden en wijken en de tekorten in het sociaal domein. Maar eerst een opvallend gegeven: de bank liep 57 miljoen euro mis omdat een databestand niet op tijd werd opgestuurd.

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Afdelingshoofd Jeugd & Minima

SED organisatie
Afdelingshoofd Jeugd & Minima

AL BNG Bank liep 57 miljoen mis door een procesmatige blunder? Hoe werkt dat?

GS 

'Klopt. Het was een domme fout, ik kan het niet anders zeggen. Het zit hem in de Targeted Longer-Term Refinancing Operation, een instrument van de Europese Centrale Bank om economische schade door de coronacrisis tegen te gaan met aantrekkelijke leningen. Er is een uitgebreide rapportageverplichting, om te controleren of die kredieten echt zijn verstrekt. Eén databestand is niet tijdig ingediend en dat had wel gemoeten. Dat erken ik en dat betreur ik en het is uitermate pijnlijk. Niemand anders dan ik is er verantwoordelijk voor.'

En nu proberen jullie via De Nederlandsche Bank (DNB) alsnog het geld te krijgen?

'Op het moment dat we erachter kwamen, is het document ingediend. Verder hebben we aan alle volwaarden voldaan en dan vind ik een sanctie van 57 miljoen niet in verhouding staan. Dus er loopt een procedure met de DNB waarin wij claimen wel aanspraak te maken op dat bedrag.'

De nettowinst van de bank steeg in 2021 met 7 procent naar 236 miljoen euro. De totale omvang van nieuw verstrekte langlopende leningen steeg met 1,2 miljard naar 87 miljard euro. En de aandeelhouders ontvangen in totaal 127 miljoen euro als dividend - normaliter gebruikt de bank een uitkeringspercentage van 50 procent, maar vanwege de blunder besloot de bank 60 procent te rekenen.

'Door deze compensatie wordt het effect voor de aandeelhouders gedempt’, zegt Salden hierover.

‘Op het moment dat onze klanten leningen kregen, gaven wij ze die korting en dat ga ik niet terugdraaien.’

Vorig jaar merkten jullie duidelijk dat er zorgen waren over de tekorten in het sociaal domein – de investeringsruimte stond onder druk. Hoe is dat nu?

'De gemeenten doen waanzinnig goed werk, maar je ziet dat ze nog steeds in gesprek zijn met de rijksoverheid. Men is er nog steeds niet over uit wat reële middelen zijn voor de taken in het sociaal domein. Er is arbitrage geweest, daar kwam een bedrag uit, maar dat is gemeenten toch niet helemaal toegekomen. Die besprekingen zijn essentieel. Ze moeten perspectief hebben voor de lange termijn. BNG Bank kan veel voor ze betekenen, maar wij kunnen de tekorten niet oplossen. Dit gaat echt om het gemeentefonds. Er is een structurele mismatch tussen opgaven en middelen.'

En jullie hebben voor het eerst een meting gedaan van de maatschappelijke impact van jullie klanten?

'Ja. Wij hebben als doel maatschappelijke impact en het past bij de tijdsgeest om dat aan te kunnen tonen. We gaan ook rapporteren over de CO2-emissies – dit hadden we al eerder gemeten en we konden zien dat de uitstoot was gedaald, alhoewel dat echt de verdienste was van onze klanten – in de afgelopen periode vooral de woningcorporaties. Maar zo gaan we ook gegevens bijhouden van de vergroening, leefbaarheid van steden, de verduurzaming van onderwijspanden, het energieverbruik van instellingen, noem maar op. De eerste nulmeting komt uit met het jaarverslag.'

Het volledige jaarverslag wordt op 30 maart gepubliceerd op de website van BNG Bank.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Je mag er toch wel op vertrouwen dat als er 1 bestand te weinig bij de verantwoording zit, je de kans krijgt om dat verzuim te herstellen. Dat is nou ook precies waar het in het toeslagenschandaal om draait.

Een 1e verzuim afstraffen met een boete is in strijd met het stimuleren van vertrouwensgedrag.
Hielco Wiersma
Dit is pure bureaucratie van de ECB. Gewoon alsnog snel uitbetalen is noodzakelijk. Anders Nederland dit bedrag in mindering laten brengen op de EU-afdracht.
Advertentie