Advertentie
financiën / Nieuws

Ook VNG tegen gedwongen bankieren bij de staat

De gemeenten zijn tegenstanders van het verplicht bankieren bij de Rijksoverheid. Het voornemen om overtollig geld in de staatskas te moeten storten doet de VNG af als 'gedwongen winkelnering'.

08 mei 2012

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ziet niets in het verplicht stallen van hun overtollige geld bij de rijksoverheid. De waterschappen kunnen er mee leven, 'omdat wij sowieso geen geld over hebben'. De provincies lieten eerder al weten tegen het zogenoemde schatkist bankieren te zijn.

Voordeel  Rijk
Onder het zogenoemde Kunduzakkoord zouden de lagere overheden vanaf 2013 verplicht worden om  geld dat ze – al dan niet tijdelijk  - over hebben op een rekening van het Rijk te storten. Voordeel voor het Rijk: het geld  in de staatskas telt voor Europa mee als vermogen, waardoor de staatsschuld op papier met miljarden afneemt.
 
Nadeel lagere overheden
Nadeel voor de gemeenten en provincies: ze krijgen naar het zich laat aanzien minder rente op hun uitgezette geld en kunnen het niet beleggen waar en bij wie ze willen. Dit zou miljoenen per provincie kunnen kosten. Ook gemeenten rekenen op lagere renteopbrengsten. Bijna erger nog vindt de VNG dat de vrijheid van gemeenten wordt beknot. Een woordvoerster spreekt van gedwongen winkelnering. ´Het is een  principekwestie. Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen waar ze hun geld stallen.´
 

Waterschappen: geen geld over
Voor de waterschapen speelt het probleem niet zo. 'Natuurlijk vinden we dat we zelf moeten kunnen kiezen, maar de meeste waterschappen hebben geen geld over, dus van stallen bij het Rijk komt het niet', aldus een woordvoerder.

Gevolgen voor BNG nog onbekend
De overheden zullen niet kunnen lenen bij het Rijk. Daarvoor kunnen ze zoals nu terecht bij de Bank Nederlandse Gemeenten of de Waterschapsbank. Wat de gevolgen voor deze banken zijn is nog niet duidelijk.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Een slimme bezuinigingsmaatregel voor de rijksoverheid. De lokale overheid vangt veel minder voor haar uitgezette gelden en de rijksoverheid komt heel goedkoop aan geld. Gedwongen winkelnering is volgens mij verboden in het "vrije" Europa maar dat geldt blijkbaar niet als het om de rijksoverheid zelf gaat.
Dennis
Geweldig plan! Het beleggen door overheden is nooit echt een succes geweest. Gemeente en Provincie zou verboden moeten worden te speculeren, dat is niet hun core business. Icesave ligt nog vers in het geheugen...
Pierre / ambtenaar
Slecht plan. Het Rijk heeft al eerder blijk gegeven geen betrouwbare financiële partner te zijn. Denk aan de ingreep bij het ABP in het verleden.

Straks zeggen ze doodleuk dat gemeenten en provincies dat geld dus niet nodig hebben en pakken ze de poet.
chesnedy
Prachtig plan. Gemeenten en provincies dienen niet te beleggen met belastinggeld. Rente opstrijken en tegelijkertijd de gemeentebelastingen voor de burger verhogen. Een goed begin is het afschaffen van een groot aantal gemeenten en provincies. Nederland is nog altijd kleiner dan een gemiddelde Duitste deelstaat die veel minder bestuurslagen heeft
E. Klokkenluider / ambtenaar
Superplan! Maak het dan ook meteen simpel en doeltreffend. Verplicht gemeenten en provinicies tot een rekening courantverhouding met de Nederlandsche Bank. Overbodige instituten als BNG en Waterschapsbank houden dan vanzelf op te bestaan. De (pseudo-)overheid wordt daarmee een stuk ingeperkt. Dat is per saldo ook een flinke besparing.
r van den hoff / directeur
Prima plan. De overheid behoort helemaal geen geld over te hebben. De bestuurders praten alsof het hun eigen geld is, maar overschotten dienen natuurlijk gewoon te worden teruggegeven aan de burgers. Daar komt immers het geld vandaan.



Natuurlijk is er een bepaalde buffer als egalisatie nodig en die kan prima worden neergezet bij de 'schatkist'. Publiek geld is niet om ermee 'geld te gaan verdienen'....Zijn we Ceteco, Ijsland en andere zaken, zoals de derivaten handel en wandel nu al weer vergeten?



En de waterschappen hebben geen geld over..? Klopt, dat hebben ze al gestopt in dure gebouwen, terwijl een van de primaire taken, het zorgen voor onze droge voeren, nu al te wensen overlaat ....http://tinyurl.com/75r2qhm

Arjan Bosker / directeur ruimte
Volgende stap in de 'filialisering' van de BV Nederland. Laten we gewoon even de knoop doorhakken. Als Den Haag meent dat ze het beter weten dan in de lokale democratie, wees dan stoer en hef die lokale democratie gewoon op. Alles beter dan deze langzame, maar gestage uitholling. Al die reaguurders zijn toch al van mening dat lokale bestuurders en ambtenaren er niks van kunnen en/of overbodig zijn. Geef ze hun zin. Laat ze het lekker allemaal zelf doen. Veel succes en klagen bij 'Postbus 51'.
Advertentie