Gemeenten laten zich niet afschepen met 'fooi' Defensie
Het ministerie van Defensie kan mogelijk een rechtszaak tegemoet zien van vijf gemeenten in de Bommeler- en Tielerwaard. De vijf leden in 2007 forse schade door de stroomstoring na een botsing tussen een Apachehelikopter met een hoogspanningsmast. Het rijk vergoedt daarvan voor elke gemeente ruim tien procent.
Gemeente Neerijnen claimde 88.000 euro en kreeg vorige week te horen dat slechts 9680 euro wordt vergoed. Wethouder Sander van den Heuvel legt zich daar niet bij neer. Samen met de andere getroffen gemeenten (Geldermalsen, Lingewaal, Zaltbommel en Maasdriel) beraadt Neerijnen zich op vervolgstappen. Van den Heuvel sluit een juridische strijd niet uit.
Bedrijfsongeval
‘Defensie beweert dat het om een ramp gaat en dat de gemeente dus zelf voor de kosten opdraait. Maar als je dit al een ramp noemt, kun je daar elk ongeluk wel onder scharen. Het gaat hier natuurlijk gewoon om een bedrijfsongeval. En – ik kom toevallig uit de verzekeringswereld – als je schade veroorzaakt, moet je die vergoeden.’
Noodvoorzieningen
Door de botsing van een Apachehelikopter met een hoogspanningsmast in Hurwenen, zaten in december 2007 80.000 huishoudens twee dagen zonder stroom. De gemeenten moesten noodvoorzieningen treffen om het gemeentehuis draaiende te houden. Daarnaast waren ze veel geld kwijt aan de extra inzet van de brandweer.
Tegenvoorstel
Vorige week werden de gemeenten in Tiel ingelicht over de schadevergoeding door de Dienst Regelingen, een agentschap van het ministerie van LNV dat de claims afhandelt in opdracht van Defensie. Volgens een woordvoerster van de dienst kunnen gemeenten een tegenvoorstel doen op de beslissing over de hoogte van het bedrag.
Opnieuw beoordeeld
Daar hebben de gemeenten in Tiel niets over gehoord, zegt René School, hoofd financiële zaken van Neerijnen, die bij de bijeenkomst aanwezig was. ‘Ik heb niet begrepen dat het een soort onderhandeling is. Als je het er niet mee eens bent, kun je aanvullende documenten aanleveren en wordt het opnieuw beoordeeld.’ Maar dat heeft weinig zin, meent Schol. ‘We hebben alles al vier keer aangeleverd en onderbouwd.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit zijn voorbeelden van een verkeerde Overheid.
Een gemeente moet serieus worden genomen, dat doen wij met onze inwoners en bedrijven ook. De gemeenten hebben alles er aan gedaan om de gevolgen van deze calamiteit tot een minimum te beperken.
En dan wordt er door een ministerie met defensie (verantwoordelijk voor de calamiteit) zo omgegaan met de gemeente.
Straks sta je als verschillende overheidslagen bij de rechter. Dat is "goede PR " richting onze belastingbetalers.
Reageer op basis van vertrouwen en keer de claim uit conform de verantwoording die minimaal vijf keer is aangeleverd!