Gemeenten houden zich niet aan afspraak ozb
De onroerendezaakbelasting (ozb), de belasting die elke huiseigenaar moet betalen, stijgt dit jaar sterker dan was afgesproken. Daarmee houden gemeenten zich niet aan de afspraak met het Rijk. Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend.
Muiden, Veendam en Boekel
Volgens de vereniging stijgt de ozb dit jaar met gemiddeld 3,4 procent in vergelijking met vorig jaar. De afspraak was om de ozb dit jaar met maximaal 3 procent te laten stijgen. De VEH blijft daarom aandringen bij de landelijke politiek voor een duidelijk maximum voor de stijging van de belasting op de eigen woning. In gemeenten als Muiden, Veendam en Boekel neemt de ozb met tientallen procenten toe, meldde de vereniging. In 29 gemeenten is sprake van een toename met 10 procent of meer. In andere gemeenten zoals Alkmaar-Schermer en Hardinxveld-Giessendam gaat de ozb juist flink omlaag.
71 procent
'Huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen. Gemeenten kunnen de belasting op het eigen huis zomaar van het ene op het andere jaar met tientallen procenten verhogen. Dat moet veranderen. In de discussie over een verruiming van het gemeentelijk belastinggebied is dit voor ons een belangrijk punt', aldus VEH-directeur Rob Mulder. De VEH stelde verder dat er ook bij de afvalstoffen- en rioolheffing forse verhogingen zijn. Zo gaat in Eemsmond de afvalstoffenheffing met 71 procent omhoog en in Smallingerland stijgt het tarief voor het ophalen van huisvuil met 40 procent. In Lelystad neemt de rioolheffing met 79 procent toe.
Zwartewaterland en Oirschot
De totale woonlasten (ozb, afvalstoffen- en rioolheffing) stijgen in Zwartewaterland en Oirschot het sterkst, met gemiddeld 20 procent meer aan belastingen en heffingen, aldus de VEH. Grootste daler is Littenseradiel met een afname van ruim 9 procent. (ANP)
@Spijker, je WOZ waarde wordt bepaald aan de hand van prijzen van daadwerkelijk verkochte woningen. Staat dat je niet aan dan kun je gewoon bezwaar maken hoor.