Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten houden zich niet aan afspraak ozb

De onroerendezaakbelasting (ozb), de belasting die elke huiseigenaar moet betalen, stijgt dit jaar sterker dan was afgesproken. Daarmee houden gemeenten zich niet aan de afspraak met het Rijk. Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend.

03 maart 2015

Muiden, Veendam en Boekel

Volgens de vereniging stijgt de ozb dit jaar met gemiddeld 3,4 procent in vergelijking met vorig jaar. De afspraak was om de ozb dit jaar met maximaal 3 procent te laten stijgen. De VEH blijft daarom aandringen bij de landelijke politiek voor een duidelijk maximum voor de stijging van de belasting op de eigen woning. In gemeenten als Muiden, Veendam en Boekel neemt de ozb met tientallen procenten toe, meldde de vereniging. In 29 gemeenten is sprake van een toename met 10 procent of meer. In andere gemeenten zoals Alkmaar-Schermer en Hardinxveld-Giessendam gaat de ozb juist flink omlaag.

71 procent

'Huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen. Gemeenten kunnen de belasting op het eigen huis zomaar van het ene op het andere jaar met tientallen procenten verhogen. Dat moet veranderen. In de discussie over een verruiming van het gemeentelijk belastinggebied is dit voor ons een belangrijk punt', aldus VEH-directeur Rob Mulder. De VEH stelde verder dat er ook bij de afvalstoffen- en rioolheffing forse verhogingen zijn. Zo gaat in Eemsmond de afvalstoffenheffing met 71 procent omhoog en in Smallingerland stijgt het tarief voor het ophalen van huisvuil met 40 procent. In Lelystad neemt de rioolheffing met 79 procent toe.


Zwartewaterland en Oirschot
De totale woonlasten (ozb, afvalstoffen- en rioolheffing) stijgen in Zwartewaterland en Oirschot het sterkst, met gemiddeld 20 procent meer aan belastingen en heffingen, aldus de VEH. Grootste daler is Littenseradiel met een afname van ruim 9 procent. (ANP)

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Het overgrote deel van de gemeenten houdt zich wel aan afspraak. Maar de uitzonderingen zitten zoveel hoger dat de grens van 3% wordt overschreden. Laten we eens niet generaliseren zoals de reageerders hier voor mij hebben gedaan.

@Spijker, je WOZ waarde wordt bepaald aan de hand van prijzen van daadwerkelijk verkochte woningen. Staat dat je niet aan dan kun je gewoon bezwaar maken hoor.
Francis Blake / beheerder
Bij ons is de OZB niet gestegen maar de honden en rioolbelasting (zelfde aanslag) is in middels over drie jaar verviervoudigd. ik betaal momenteel bijna 400 euro aan deze belastingen in Drechterland en ik heb nog nooit een hondestront zuiger of onderhoud aan het riool gezien. En ik volg ook mijn overheid NL op de voet voor deze zaken.

Melkoeien dus! Gemeente Drechterland
Anoniem
Dat gemeenten hun belastingen zo verhogen is fnuikend, maar ik zou het liever hebben over de enorme belastingen die het Rijk heft en die ook maar blijven stijgen. Daar hoor ik dan weer niemand over. Ook (vooral) bij het Rijk is de huizen- en autobezitter een eeuwige melkkoe. Via allerlei slinkse wijzen worden deze mensen kaalgeplukt, al decennia. Nu kan het Rijk de gemeenten de maximale verhoging dwingend opleggen, waarna het Rijk vervolgens zelf weer lekker kan verhogen. Maar daar hoor je niemand over, want dat valt minder op omdat het via via gedaan wordt en niet met een keiharde factuur in de bus. Ik had liever dat daar eens wat aan gebeurde... Hoewel ook mijn gemeente goed is in het keer op keer blijven verhogen van de OZB-tarieven (het huis wordt minder waar, maar we betalen meer).
R. Tieman / vastgoed
In Delft is mijn WOZ waarde in 1 jaar tijd door de gemeente aangepast met een toename van 9,6% (32.000 euro).

Dit is een onrealistische waardestijging in vergelijking met de landelijke trends (de gemiddelde waardestijgingen in Nederland en de regio en Delft).

Dit is dus simpelweg een methode van deze gemeente om de waardes van de afzonderlijke woningen in een keer met elkaar gelijk te trekken en daarmee extra inkomsten te verkrijgen. DIt is ongehoord. DIt is een gevolg van de beslissing van onze onnadenkende rijksoverheid. Dit had men kunnen voorzien.
J. Melkman / Ambtenaar
Vermakelijk, die ophef over een te hoge 'gemiddelde stijging' van de OZB opbrengsten (0,4% te hoger dan de afspraak van 3%).



Bij een gemiddeld OZB aanslag van rond de €250,- per jaar komt deze 0,4% neer op iets meer dan 1 euro (omgerekend nog geen 10 cent per maand)!



Schokkerend inderdaad, in ieder geval heeft VEH weer het nieuws gehaald.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De gemeente Amsterdam presteert het om voor sommige woningen een stijging te offreren van respectievelijk ruim 37% (!!!) en 10%. Over de gehele linie stijgt de OZB-aanslag hierdoor met 10% (!!!). Dit zijn natuurlijk absurde percentages, zeker als je bedenkt dat deze bedragen ook nog eens gaan meetellen voor de Waterschapsbelasting en de Inkomstenbelasting.

Er is maar één remedie: massaal in het geweer komen tegen deze vorm van belastingheffing. Hoogste tijd dat er in de plaats van de OZB-belasting een ander en eerlijker soort methodiek in de plaats komt.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@J.Melkman. U kunt dit vermakelijk vinden maar het gaat om afspraak=afspraak d.w.z. 3%. Er zijn stijgingen van 30-40% en dat valt niet te bagatelliseren door een gemiddelde te berekenen. Krijgt u bijv 5% meer salaris terwijl de bond maar 3% vraagt ondanks dat er elders in Nederland wel goede CAO's worden afgesloten? Door uit te gaan van 10 cent per maand stelt u zich op als ouderwetse detailhandelaar nl. een centje hier en een centje daar (Theofiel Boemerang uit de Suske en Wiske). Vele centjes maken echter voor vele Nederlanders iets groters. Uw reactie heeft in deze daarom een hoog wegkijkgehalte. Ik adviseer u bijv. eens bij uitzending gemist te kijken naar VPRO Tegenlicht waarin Joris Luyendijk na zijn stage in de Londense city de gemiddelde Nederlander typeert.
Joost
Het graaien door bestuurders en ambtenaren gaat maar door. Dat noemt zich dan een integere overheid. Corrupte bestuurders en ambtenaren. De krant staat er vol van.
D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Onbegrijpelijk dat dit probleem elk jaar weer opnieuw an de orde moet worden gesteld. Men zou toch verwachten dat onze regeerders in den Haag er eindelijk iets aan doen. Och, in den Haag worden zoveel grote woorden gebruikt, doch oplossingen voor problemen blijven uit.
D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Onbegrijpelijk dat dit probleem elk jaar weer opnieuw an de orde moet worden gesteld. Men zou toch verwachten dat onze regeerders in den Haag er eindelijk iets aan doen. Och, in den Haag worden zoveel grote woorden gebruikt, doch oplossingen voor problemen blijven uit.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het zou veel fatsoenlijker zijn als de tarieven koopkracht-afhankelijk zouden zijn en aangezien de koopkracht in de EU uiteindelijk steeds meer onder druk staat zouden de gemeentebelastingen feitelijk verlaagd moeten worden.
Advertentie