Gros gemeenten eindigde 2023 in de plus
Van alle gemeenten sloot 21 procent 2023 af met een tekort op de jaarrekening.
De gemeenten hebben gezamenlijk over 2023 een jaarrekeningoverschot van 1.629 miljoen euro. Dat schat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van de ongecorrigeerde Iv3-jaarrekeningcijfers van 333 van de 342 gemeenten.
Overschot
In totaal 260 gemeenten boekten een jaarrekeningoverschot, dat is ruim drie kwart van de gemeenten. Hun gezamenlijke overschot bedroeg net iets meer dan twee miljard euro. Van 9 gemeenten ontbreken de cijfers nog. De uitkomsten voor de 9 ontbrekende gemeenten zijn bij geschat.
Grote gemeenten
Eerder (eind juni) meldden we in Binnenlands Bestuur al dat zeven van de tien grote gemeenten in 2023 flink wat geld over hielden. Van alle grote steden sloot Amsterdam de boeken vorig jaar met het hoogste positieve saldo: een plus van 122 miljoen euro. Deels kwam dat door conservatief te ramen in verband met de economische onzekerheid. Ook Nijmegen eindigde vrij hoog met een plus van 71 miljoen euro, onder meer door geld over te houden van de compensatie voor de opvang van Oekraïense ontheemden en de crisis noodopvang.
Rood staan
Volgens de VNG is het gebruikelijk dat gemeenten behoedzaam met financiële middelen omgaan en meer overhouden dan ze ontvangen. ‘Ze mogen namelijk niet ‘rood staan’. Er is dan ook geen sprake van een ‘overschot’: gemeenten hebben daarnaast voor de ‘eigen financiering’ van de netto investeringen jaarlijks een positief exploitatieresultaat van voldoende omvang nodig om niet te verarmen’, zo reageerde de koepelorganisatie eerder op de positieve balans van veel gemeenten.
Tekortgemeenten
Niet alle gemeenten schreven overigens zwarte cijfers: één op de vijf gemeenten – 73 in totaal – had eind 2023 een jaarrekeningtekort. Hun gezamenlijke tekort kwam uit op 442 miljoen euro. De grootste tekorten lieten Rotterdam (162 miljoen), Utrecht (72 miljoen), Dordrecht (22 miljoen), Alkmaar (19 miljoen) en Zwijndrecht (15 miljoen) zien. Dat berekende Liasinfo op basis van de ongecorrigeerde Iv3-jaarrekeningcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Bovendien hebben Gemeenten nog ca. 42 miljard aan geldleningen uitstaan op investeringen. Het is dus zeker geen goud wat er blinkt.