Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten doen kunstcollecties in de ramsj

Gemeenten verkopen steeds vaker schilderijen en beeldhouwwerken uit hun kunstcollectie. Niet zelden wordt onverkochte kunst vernietigd, zo blijkt uit een rondgang van BRN.

25 januari 2016

Gemeenten verkopen steeds vaker schilderijen en beeldhouwwerken uit hun kunstcollectie. Niet zelden wordt onverkochte kunst vernietigd, zo blijkt uit een rondgang van BRN

Verstoffen
Veel werken in gemeentelijke depots liggen daar al jaren te verstoffen. Hoeveel kunstwerken de gemeenten gezamenlijk bezitten is niet bekend. De laatste inventarisatie dateert uit 1998. Toen hadden de gemeenten samen 65 miljoen werken in bezit. Veel van deze werken zijn ooit verkregen via de Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR), een steunmaatregel die ervoor moest zorgen dat jonge kunstenaars die nog niet voldoende verkochten, in hun levensonderhoud konden voorzien. De BKR werd in 1987 afgeschaft en vervangen door de Wet werk en inkomen kunstenaars (WIK). Deze wet werd vervolgens in 2012 afgeschaft. 


Niet rijk
Gemeenten willen niet langer zulke grote hoeveelheden kunst beheren en bewaren. Vooral bij gemeentelijke herindelingen wil het de laatste jaren nogal eens gebeuren dat het kunstbezig van de samengevoegde gemeenten nog groter wordt. Over het algemeen worden gemeenten niet rijk van het verkopen van de kunst, blijkt uit de rondgang van BNR. De verkoop levert slechts een fractie op van wat de gemeenten aan de BKR-regeling hebben uitgegeven. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trevor
... en daar is helemaal niets mis mee. Het bewaren van zo'n collectie kost ook geld, geld dat vast en zeker beter te besteden is. Verkopen, weggeven (of teruggeven aan de maker), vernietigen, alles beter dan het maar laten verstoffen.
August Biels / gewezen ambtenaar
Ik verkeerde in de jaren zeventig in meer artistieke kringen, en heb van nabij mogen meemaken hoe kunstenaars omgingen met "de regeling".



Vaak werd er een uurtje voordat men zich bij de commissie moest melden nog snel iets in elklaar geflanst, of werd er ergens in de hoek van het atelier een oud doekje of rommelstukje opgedoken, zodat ze er weer een tijdje vanaf waren.



Het gros van wat er in die gemeentelijke opslagruimtes ligt of staat te verstoffen is eenvoudigweg rotzooi. Bende, voor een groot deel van totaal (en terecht) vergeten nitwits.



Dus ja: gooi maar weg. Of houdt een keer een grote openbare kunstmarkt voor de burgers: als die het mooi vindt, mag 'ie het gratis meenemen.
Flip Zolderman
Stelletje cultuurbarbaren! Geen idee blijkbaar, wat zich aan juweeltjes en ware schatten in de archieven van gemeenten bevindt. Kunsthandelaars zitten al handenwrijvend klaar om bijvoorbeeld de pareltjes van Marten Klompien die de gemeente Hoogezand-Sappemeer bezit in handen te krijgen. Maar ja, het is maar kunst he? Daar hoeven we tegenwoordig niet moeilijk meer over te doen, met het huidige cultuurbarbaristische klimaat. Om razend van te worden.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ August Biels: Ook in de kelders van de gemeente Arnhem heb ik ontelbare waardeloze creaties zien staan. Biedt het inderdaad maar te koop aan. Dan wordt duidelijk wat de nieuwe kleren van de keizer waard zijn en hoe we ons als samenleving jaren in de luren hebben laten leggen.

Luther / gemeenteambtenaar
@ Flip: Ik heb ooit de beheerder van de kunstcollectie in Arnhem op de man af gevraagd hoeveel van de kunstenaars in de BKR nu echt werk produceerden dat de moeite waard was. Die bleken op de vingers van een hand te tellen. Er lijk me niets mis mee om een handje vol echte kunstenaars die zich zelf nog niet kunnen bedruipen te stimuleren maar het systeem heeft zichzelf opgeblazen door iedere kunstenmaker die een drol op een plankje afleverde van een staatsinkomen te voorzien.
helmi kammenga / beleidsmedewerker cultuur
Als gemeente willen we graag onze kunstwerken als 'openbaar kunstbezit' voor iedereen zichtbaar maken. We hangen de werken van Marten Klompien dan ook graag aan de kunstwand in ons nieuwe Huis voor Cultuur en Bestuur: het Kielzog. Geen veiling van de A collectie, maar tentoonstellen, evenals de werken van Van der Zee, Altink, Dijkstra en De Vries.
Advertentie