Gemeenten doen kunstcollecties in de ramsj
Gemeenten verkopen steeds vaker schilderijen en beeldhouwwerken uit hun kunstcollectie. Niet zelden wordt onverkochte kunst vernietigd, zo blijkt uit een rondgang van BRN.
Gemeenten verkopen steeds vaker schilderijen en beeldhouwwerken uit hun kunstcollectie. Niet zelden wordt onverkochte kunst vernietigd, zo blijkt uit een rondgang van BRN.
Verstoffen
Veel werken in gemeentelijke depots liggen daar al jaren te verstoffen. Hoeveel kunstwerken de gemeenten gezamenlijk bezitten is niet bekend. De laatste inventarisatie dateert uit 1998. Toen hadden de gemeenten samen 65 miljoen werken in bezit. Veel van deze werken zijn ooit verkregen via de Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR), een steunmaatregel die ervoor moest zorgen dat jonge kunstenaars die nog niet voldoende verkochten, in hun levensonderhoud konden voorzien. De BKR werd in 1987 afgeschaft en vervangen door de Wet werk en inkomen kunstenaars (WIK). Deze wet werd vervolgens in 2012 afgeschaft.
Niet rijk
Gemeenten willen niet langer zulke grote hoeveelheden kunst beheren en bewaren. Vooral bij gemeentelijke herindelingen wil het de laatste jaren nogal eens gebeuren dat het kunstbezig van de samengevoegde gemeenten nog groter wordt. Over het algemeen worden gemeenten niet rijk van het verkopen van de kunst, blijkt uit de rondgang van BNR. De verkoop levert slechts een fractie op van wat de gemeenten aan de BKR-regeling hebben uitgegeven.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Vaak werd er een uurtje voordat men zich bij de commissie moest melden nog snel iets in elklaar geflanst, of werd er ergens in de hoek van het atelier een oud doekje of rommelstukje opgedoken, zodat ze er weer een tijdje vanaf waren.
Het gros van wat er in die gemeentelijke opslagruimtes ligt of staat te verstoffen is eenvoudigweg rotzooi. Bende, voor een groot deel van totaal (en terecht) vergeten nitwits.
Dus ja: gooi maar weg. Of houdt een keer een grote openbare kunstmarkt voor de burgers: als die het mooi vindt, mag 'ie het gratis meenemen.