Advertentie
financiën / Nieuws

Helft noodhulp gemeenten naar wederopbouw St. Maarten

Geld dat gemeenten via giro 5125 ter beschikking stellen voor hulp aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zal voor de helft worden gebruikt voor projecten die zijn gericht op structurele wederopbouw van de door de orkaan Irma getroffen eilanden.

14 september 2017

Geld dat gemeenten via giro 5125 ter beschikking stellen voor hulp aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zal voor de helft worden gebruikt voor projecten die zijn gericht op structurele wederopbouw van de door de orkaan Irma getroffen eilanden.

Die afspraak heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met het Rode Kruis gemaakt over bijdragen voor het lenigen van de eerste nood, dan wel de wederopbouw. Diverse gemeenten hadden contact opgenomen met de koepelorganisatie om te overleggen over de mogelijkheden om vanuit gemeentelijk Nederland bij te dragen.

Eigen expertise

Naast een eventuele financiële bijdrage, blijkt er volgens de VNG een ‘grote bereidheid om eigen expertise beschikbaar te stellen. ‘Breed gedeeld is de opvatting dat we als gemeenten géén rol kunnen spelen in de fase van de noodhulp en dat hulp aan wederopbouw goed moet worden afgestemd met het bestuur op de eilanden, het rijk en de hulporganisaties’, aldus de VNG.

Coördinatie projecten

De VNG heeft met het Rode Kruis de afspraak gemaakt dat 50 procent van de middelen die gemeenten ter beschikking stellen via giro 5125, worden aangewend voor projecten gericht op structurele wederopbouw op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De bedoeling is dat uit te voeren door VNG International samen met expertise uit Nederlandse gemeenten. VNG International, de organisatie voor internationale samenwerking van de VNG, heeft ervaring  met onder andere de coördinatie en het faciliteren van gemeentelijke wederopbouwprojecten na rampen in het buitenland. Zo was VNG International actief na de aardbevingen in Turkije en Marokko, in Sri Lanka en Atjeh op Sumatra na de Tsunami, in Suriname na de watersnoodramp, in Haïti na de aardbeving en na orkaan Haynan op de Filipijnen.

Identificatie

Na de eerste fase van noodhulp zal de VNG zo snel mogelijk een zogeheten identificatie- en formuleringmissie brengen aan de drie eilanden om in nauw overleg met het landsbestuur van Sint Maarten en de gemeentebesturen van Sint Eustatius en Saba de specifieke bijdrage vanuit gemeentelijk Nederland vast te stellen. Dat zal in afstemming met lokale maatschappelijke organisaties, het Rode Kruis en het rijk gebeuren.

Openbaar bestuur

Concreet wordt daarbij gedacht aan scenarioplanning, haven- en gebiedsontwikkeling, herhuisvesting en vergunningverlening, herwaardering onroerend goed, afvalverwerking, watermanagement. Maar ook projecten gericht op kinderspeelplaatsen, kinderbescherming, en transparantie openbaar bestuur komen in aanmerking. De overige 50 procent van de middelen die gemeenten ter beschikking stellen, zullen algemeen door het Rode Kruis worden gebruikt voor noodhulp en wederopbouw op de eilanden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Ieder windbestendig huis kost 52.000 euro. Dus een structurele oplossing is m.i. onbetaalbaar !
Advertentie