Advertentie
financiën / Nieuws

Bedrijf moet stage aanbieden bij aanbesteding in gemeente

Doel is om het tekort aan stageplaatsen voor mbo'ers in te dammen. Vorig jaar waren er 14.500 plaatsen te weinig waar leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen, een verplicht onderdeel van hun opleiding.

01 oktober 2014

Om mbo'ers meer kans te geven op een stage, moeten bedrijven stageplaatsen aanbieden als zij een opdracht voor een gemeente willen uitvoeren. De Tweede Kamer wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat overleggen met gemeenten om dit in de aanbesteding mee te nemen. Een motie van die strekking van D66 werd dinsdag aangenomen.

Tekort terugdringen
Doel is om het tekort aan stageplaatsen voor mbo'ers in te dammen. Vorig jaar waren er 14.500 plaatsen te weinig waar leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen, een verplicht onderdeel van hun opleiding.

Bouw en zorg
D66-Kamerlid Paul van Meenen wijst erop dat dit tekort vooral speelt in de bouw en de zorg, terwijl dat juist sectoren zijn waar over enkele jaren extra mensen nodig zijn. ‘Wanneer de werkgelegenheid straks weer aantrekt, moeten onze jongeren meteen aan de slag kunnen’, aldus Van Meenen.

Rotterdam
Rotterdam werkt bij de aanbestedingen al op deze manier en dat levert volgens D66 zo'n 300 tot 600 extra stageplaatsen per jaar op. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Bongers / burger
Mooi hoor zo'n algemeen plan. Natuurlijk moeten er stageplaatsen zijn. Echter naar de realiteit ervan is niet gekeken.

Wanneer wij voor een gemeente aan een recreatieve opleiding binnen de sportsfeer werken kunnen we niets met een stagiaire vanuit een MBO-opleiding Sport en Bewegen. Het is binnen hun opleiding niet het vakgebied waarvoor ze worden opgeleid. De MBO-stagiaires worden opgeleid om sportlessen te geven. Niet om op opleidingen te verzorgen waarin je kennis en vaardigheid moet hebben van de dubbele overdracht, waarin je cursisten leert leiding geven, ze leert om voor diverse doelgroepen te programmeren, die programma's uit te voeren, die programma's door evaluatie en reflectie bij te stellen en ze daarin ondersteunt en begeleid in het persoonlijk leerproces van iedere individuele cursist.



Een onmogelijke missie dus.

S.K.Satter / beleidsadviseur
Vreemd dat de TK de minister met een boodschap stuurt naar de gemeenten, terwijl de onderwijswetten bepalen dat het schoolbestuur bouwheer (= opdrachtgever) is. Of weten de leden van de TK niet hoe de verantwoordelijkheden in de onderwijswetten geregeld zijn? Dan is het verstandig dat zij zich daar eerst in gaan verdiepen, voordat zij deze onzinnige moties aannemen. Of is de minister bewust naar het verkeerde adres gestuurd, omdat de gemeente als boodschapper van het slechte nieuws mogen fungeren, dus boodschappenjongetje van de TK worden?
Advertentie