Streep door precariobelasting nutsnetwerken
De precariobelasting voor nutsnetwerken wordt afgeschaft. De negentig gemeenten die deze belasting heffen, krijgen tien jaar de tijd om de effecten van hun inkomensderving te kunnen opvangen. Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag bekend gemaakt.
De precariobelasting voor nutsnetwerken wordt afgeschaft. Gemeenten krijgen tien jaar de tijd om de effecten van hun inkomensderving te kunnen opvangen. Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag bekend gemaakt. Precariobelasting voor onder meer terrassen blijft wel bestaan.
Verruiming lokaal belastinggebied
Ongeveer negentig gemeenten innen precariobelasting op nutsnetwerken. Dat levert elke gemeente jaarlijks gemiddeld twee miljoen euro op. De overgangstermijn van tien jaar kan worden verkort als wordt besloten om het gemeentelijk belastinggebied te verruimen.
Doorberekenen
In sommige gemeenten moeten nutsbedrijven nu precariobelasting betalen over het netwerk dat zij op de gemeentegrond exploiteren. Nutsbedrijven berekenen die belasting door aan al hun klanten. Die wonen echter vaak in een andere gemeente wonen dan de gemeente die de belasting heft. Met het schrappen van de precariobelasting wordt een einde gemaakt aan een situatie waarbij burgers mee moeten betalen aan de heffing van precariobelasting door een gemeente waar zij zelf niet wonen en waar zij niet op de gemeenteraad hebben gestemd.
Overgangsrecht
Het overgangsrecht geldt alleen voor die gemeenten die vorig jaar inkomsten vanuit de precariobelasting ontvingen. Gemeenten mogen hun tarieven de komende jaren niet verhogen. Het maximale tarief wordt gesteld op het bedrag dat op 10 februari gold. Op deze manier wordt voorkomen dat er meer gemeenten precariobelasting op nutsnetwerken gaan heffen en dat de tarieven verder stijgen in de nu heffende gemeenten
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Volgens mij inderdaad helemaal correct. Maar de redernatie gaat op precies dezelfde wijze ook op voor Toeristenbelasting. Ook daar wordt het legitimiteitsprincipe geschonden. Ik krijg een belasting opgelegd waarover ik niet democratisch heb mogen stemmen. En er is ook geen enkele verplichting aan verbonden om de opbrengst voor dat doel aan te wenden. Wat mij betreft dus toeristenbelasting ook afschaffen.
Tja, als die niet-gedifferentieerde doorberekening daadwerkelijk het probleem is, dan had dat ook eenvoudig administratief door de netbeheerders opgelost kunnen worden....
Overigens ben ik het eens met deze vereenvoudiging.
2. Hoe gaat het Rijk (Plasterk) handelen ten aanzien van de precariorechten/gebruiksvergoedingen die het Rijk zelf int? Worden die ook afgeschaft?
Wie stopt het geklungel van deze minister?