Advertentie
financiën / Column

FFW8EN

Inderdaad, ‘effe wachten’, in kinderspelling. Kindertaal voor ‘even geduld a.u.b.’. Want onze kinderen moeten wel eens eventjes wachten en geduld hebben. Hoe lang eigenlijk?

22 februari 2019

Voor een plekje in de kinderopvang is meer dan een heel jaar wachten helemaal geen uitzondering, vooral in de Randstad. Zeker als je je kind op maandag, dinsdag of donderdag naar de kinderopvang wil brengen. Een jaar! En niemand die helpt om dat jaar te overbruggen – of het moeten opa en oma zijn.

Hoe lang moeten onze kinderen wachten op de kinderbescherming, als ze die nodig hebben? De Raad voor de Kinderbescherming houdt dat precies bij. Op de wachtlijsten voor de kinderbescherming staan ongeveer 2.800 kinderen. De Raad voor de Kinderbescherming start meestal pas een onderzoek naar hun problemen na vier weken wachttijd. Vervolgens duurt dat onderzoek een tijdje.

En de uitkomst van dat onderzoek is een advies, dat ook weer besproken en behandeld moet worden. Soms door de ouders – dan kan het snel gaan. Soms door de rechtbank – dan duurt het natuurlijk langer. En die kinderen moeten al die tijd wachten.

En bij kinderartsen, hoe lang zijn de wachttijden daar? Dat scheelt natuurlijk per ziekenhuis en specialisme, maar twee weken wachten voor een afspraak in de kinderpolikliniek is heel normaal. En denk maar niet dat iemand een oplossing voor die wachttijd heeft. Dan zijn er wachtlijsten voor scholen. Ja, daar wel, daar is altijd een andere school beschikbaar. Ver weg, of om een andere reden minder populair. En voor het speciaal onderwijs is niet altijd een school beschikbaar. Dan zijn er nog wachtlijsten voor populaire sportclubs, dan zijn er nog wachtlijsten voor zwemles. Iedereen vindt dat allemaal heel normaal.

Maar wachtlijsten voor de gemeentelijke jeugdzorg? Die moeten blijkbaar, koste wat het kost, vermeden worden. De gemeenten doen hun best om te zorgen dat de jeugdzorg niet of nauwelijks wachtlijsten heeft. Bovendien zoeken de gemeenten vaak een tijdelijke voorziening voor die wachttijd. Het gevolg van deze gemeentelijke keuzes? Inderdaad, de gemeenten komen honderden miljoenen euro tekort op de jeugdzorg. Zo lang we in Nederland van mening zijn dat onze kinderen overal moeten wachten behalve bij de gemeentelijke jeugdzorg, lossen de gemeenten hun financiële problemen met de jeugdzorg nooit op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie