Advertentie
financiën / Column

Feestje

Op alle raadhuizen barstte een feestje los toen het regeerakkoord verscheen. De gemeenten krijgen ruim een miljard euro extra per jaar. Volgend jaar groeit het gemeentefonds zeven procent, in 2019 zes procent. De extra bezuinigingen die alle vier de regeringspartijen in hun verkiezingsprogramma hadden staan, zijn niet in het regeerakkoord gekomen. 

27 oktober 2017

Na zeven magere jaren komen zeven vette jaren. Natuurlijk, er zijn wat zuurpruimen die bij het regeerakkoord opmerken dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen nu al weten waaraan ze het extra gemeentefondsgeld willen uitgeven. Gratis geld voor de gemeenten, dat bestaat niet.

Die zuurpruimen hebben wel een beetje gelijk. Volgens het nieuwe regeerakkoord moeten de gemeenten de eerste 140 miljoen euro van hun extra geld uitgeven aan een lagere eigen bijdrage voor de zorgvoorzieningen. Hoe enthousiaster de gemeenten doen over de klimaatplannen van het nieuwe regeerakkoord, hoe minder compensatie ze ervoor gaan krijgen. De ministers voor het sociaal domein willen dat de gemeenten extra geld uitgeven voor het sociaal domein. En zo zijn er nog wat voorbeelden.

Ook zijn er wat pessimisten die bij het regeerakkoord opmerken dat dat miljard euro er niet komt als de economie tegenzit. ‘Volgend jaar extra geld’ klinkt voor hen hetzelfde als ‘morgen gratis bier’. Ook die pessimisten hebben wel een beetje gelijk met hun voorzichtigheid.

Maar niemand vraagt zich af waar dat extra geld vandaan komt. Het antwoord is simpel. De groei van het gemeentefonds wordt betaald met belastinggeld. Gratis geld bestaat niet. Hoe sneller het gemeentefonds groeit, hoe meer belasting de mensen moeten betalen. En dan vooral de mensen met de hoge inkomens. Het gemeentefonds is een vorm van nivelleren. En nivelleren is een feestje, blijkbaar ook in dit regeerakkoord. Mensen met hoge inkomens denken daar waarschijnlijk anders over.

Zij hebben helemaal geen reden voor een feestje. Zij gaan veel extra belasting betalen, waarvan maar een piepklein deel via het gemeentefonds naar hun eigen gemeente gaat. Het meeste extra belastinggeld gaat naar de andere gemeenten. De groei van het gemeentefonds wordt voor een deel betaald door de beperking van de hypotheekrenteaftrek, die in het regeerakkoord staat. Dus stop maar met dat feestje, in de raadhuizen van Wassenaar, Bloemendaal, Laren, Rozendaal, Heemstede, en andere luxe gemeenten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie