Advertentie
financiën / Nieuws

Extra bouwdomper van 1,5 miljard euro

Gemeenten lopen geen 3 miljard euro, maar mogelijk zelfs 4,5 miljard euro mis door de stokkende bouw. De situatie is nog ernstiger vanwege eventuele verliezen op publiek-private samenwerkingen.

26 november 2010

Volgens vastgoedadviseur Frank ten Have van Deloitte moeten gemeenten serieus rekening houden met deze extra tegenvaller. In het onlangs gepresenteerde VNG/ VROM-onderzoek zijn effecten van deelnemingen in gezamenlijke grondexploitaties niet meegeteld.

 

Ten Have schat het extra verlies voor gemeenten op 1 tot 1,5 miljard euro. Gemeenten participeren in honderden pps-constructies. Het geïnvesteerde aandelenkapitaal staat wel op de gemeentelijke balans, maar de risico’s staan niet in de boeken. Als een pps-project ten gronde gaat, is de helft van het tekort voor de gemeente.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud
In dit bericht lees ik vooral als dan. Daar kunnen we nog wel meer variaties van bedenken en dan is het leed helemaal niet meer te overzien. Ik wil de risico's van PPS niet wegwuiven, maar ik mis een onderbouwing van deze onheilstijding. Het staat ook haaks op de rapporten die recent zijn verschenen vanuit het rijk over PPS. Wat beoogt meneer Ten Have met deze mededeling?? Deloitte is op dit moment betrokken bij een PPS-proces in Rotterdam. Is dat dan ook zo'n verlieslatend initiatief? heeft uw bureau dan wel de juiste advioezen gegeven?
M. Kok / Adviseur
Inderdaad weinig genuanceerd bericht.
Als de Gemeente voor de helft opdraait als een pps-project te gronde gaat houdt dat dan in dat i.g.v. een "niet pps-constructie" dat de Gemeente dan volledig voor het tekort opdraait?
PPS lijkt me nog niet zo'n slechte optie voor gemeentes.....
Yvonne P / Unitcoördinator Wmo
Als iedereen maar akkoord blijft gaan met het kunstmatig hooghouden van de hypotheekrente door de banken, waardoor mensen (vooral starters) geen huis kunnen kopen, dan blijft de bouw stokken en zitten we allemaal met de gebakken peren. Ook de banken, want zij snijden zo in hun eigen vlees.
Advertentie