Advertentie
financiën / Nieuws

Ex-wethouder moet gratis klussen doen voor gemeente

Ex-wethouders met wachtgeld moeten worden ingezet door de gemeente. Zij zouden ‘gratis’ advies kunnen leveren en onderzoekswerk doen; want een vergoeding wordt gekort op hun wachtgeld. Dat stelt de Amsterdamse SP-lijsttrekker Laurens Ivens, in reactie op een overzicht van de kosten van wachtgeld van oud-bestuurders in Amsterdam.

29 januari 2010
Jaarlijks 1,5 miljoen wachtgeld
De gemeente Amsterdam heeft in 2009 anderhalf miljoen euro betaald aan wachtgeld voor ex-bestuurders van de centrale stad en de stadsdelen, blijkt uit onderzoek van de regionale tv-zender AT5, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.  Vorig jaar bleek uit Rotterdams onderzoek dat ook die gemeente jaarlijks 1,5 miljoen euro wachtgeld uitkeert aan haar oud-bestuurders en –politici. De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer pleitte naar aanleiding van dat gegeven voor een verplichte sollicitatieplicht voor ex-bestuurders.

Gratis werk
Op verzoek van de Amsterdamse SP-lijsttrekker Laurens Ivens behandelt de Amsterdamse gemeenteraad volgende week een voorstel van zijn hand om als gemeente ‘slim’ met wachtgeld om te gaan. ‘Wachtgeld is weliswaar een wettelijke regeling, maar je kunt als gemeente bijvoorbeeld een ex-wethouder vragen om onderzoekswerk te verrichten. Vaak hebben zij veel specifieke kennis en ervaring die voor de gemeente van waarde kan zijn. De ex-wethouders zouden het in ruil voor het wachtgeld gratis kunnen doen, want als je ze een vergoeding ervoor geeft wordt dat toch gekort op hun wachtgeld; maar dat is ook een optie,’ zegt Ivens.

Erecode
Een tweede mogelijkheid, die Ivens oppert, is een ‘moreel appel’ op de ex-bestuurders. ‘Politieke partijen zouden hun bestuurders moeten verplichten om gewoon te solliciteren. Ex-wethouders hebben vaak een goed arbeidsperspectief. Mensen met veel minder perspectief, zoals de vele Amsterdamse havenarbeiders waarvoor nu ontslag dreigt, moeten ook solliciteren,’ zegt Ivens. Deze partij-politieke invalshoek past ook de PvdA toe. In de onlangs door partijvoorzitter Ploumen gelanceerde Erecode staat dat PvdA-politici ‘terughoudend’ gebruik maken van wachtgeld- en sociale zekerheidsregelingen voor politici en bestuurders. Ook geldt voor hen de sollicitatieplicht ‘vanaf heden’. Overigens stond in de PvdA-Gedragscode uit 2005 dezelfde frase over ‘terughoudendheid’, maar zonder sollicitatieplicht.

 

Eerste Kamer
Ook minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft zich hard gemaakt voor versobering van de wachtgeldregeling voor bestuurders. Op dit moment ligt een wetsvoorstel van Ter Horst dat hiervoor moet zorgen bij de Eerste Kamer. In het wetsvoorstel is een sollicitatieplicht opgenomen en wordt de maximale duur van de wachtgeld vier jaar in plaats van zes jaar.

Kwart miljoen per maand
Volgens Ivens is die nieuwe wet ‘een grote stap in de goede richting’, maar omdat Amsterdam de stadsdelen halveert van veertien naar zeven, verwacht hij een hoop nieuwe wachtgelders. ‘Dat gaat de stad de eerste maanden naar schatting een kwart miljoen euro per maand kosten. Ik hoop dat de ex-wethouders snel gaan solliciteren.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie