Advertentie
financiën / Nieuws

EU-richtlijn watergebruik kan miljarden kosten

De Europese Commissie wil het watergebruik in Europa met dertig procent verminderen, om daarmee schade door droogte in het Zuiden van Europa te verminderen. Europa is bezig een richtlijn daarvoor op te stellen, die de lidstaten miljarden kan kosten.

27 april 2011
De Europese Commissie wil het watergebruik in Europa met dertig procent verminderen, om daarmee schade door droogte in het zuiden van Europa te verminderen. Europa is bezig een richtlijn daarvoor op te stellen, die de lidstaten miljarden kan kosten.

400 euro
De Richtlijn over de waterefficiëntie van gebouwen behelst dat huizenbezitters worden verplicht waterbesparende douchekoppen, toiletten en kranen te installeren. Volgens voorzichtige schattingen zou dit elk huishouden op een kostenpost van zo’n 400 euro komen te staan.  Met ruim 7 miljoen woningen zou dat Nederland op een kostenpost van een kleine drie miljard euro komen te staan.

Geen tekort
Zuid-Europa kampt al enige jaren met verminderde regelval. De regeling is dan ook vooral bedoelt om het watertekort in deze regio’s te bestrijden. Maar het is voor de Europese Commissie niet mogelijk richtlijnen af te geven die slechts voor enkele landen binnen de EU gelden. Daarom moeten ook landen die niet met een watertekort kampen zich aan de richtlijnen onderwerpen.

Hemelwater
Volgens een onderzoek dat de Europese Commissie in 2007 heeft laten verrichten zou het gemakkelijk moeten zijn om zonder al te drastische ingrepen het watergebruik in gebouwen met 40 procent terug te brengen en zelfs tachtig procent wanneer er systematisch hemelwater wordt gebruikt voor bjivoorbeeld toiletten. Met name vanuit Duitsland is er stevige kritiek op dit rapport gekomen, met name omdat de waterleidingen in veel Duitse staten helemaal niet berekend zijn op de verwerking van hemelwater.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

G. Maenhout
Waar bemoeit Brussel zich mee? Komt er nu ook een richtlijn die zuideuropese landen verplicht het oppervlakte water zo snel mogelijk weg te pompen, en om hoge dijken te bouwen, omdat wij in noordwest Europa anders last krijgen van natte voeten?
Adriaan / ambtenaar
In de Sovjetunie hadden ze destijds regels voor luchthavens in de hele unie. Iedere luchthaven moest beschikken over sneeuwruimers, ook als deze in subtropische gebieden was gelegen. De EU heeft dus goed gekeken hoe het moet.
T. ten Klooster
Zolang er in Spanje nog golfterreinen liggen, waarvan het waterverbruik net zo hoog is als dat van een kleine stad en zolang in dit soort landen bewust natuur wordt plat gebrand door projectontwikkelaars is het te gek voor woorden dat wijhier weer belasting moeten gaan betalen omdat ze daar te weinig water over houden.
Nick / concerncontroller
Kunnen we gelijk ook weer een departementen maken om die 7 mln woningen eens in de drie jaar te controleren.
Moet dan weer een speciaal computerprogramma voor komen, reglementen voor bezwaren, ontheffingen voor uitzonderingen, hardheidsclausules, etc. etc.
Daar zijn allemaal weer ambtenaren en externen voor nodig. Is vast wel weer een Europese subsidie voor.
Al met al een geweldige boost voor de economie. Wat moeten we toch zonder Europa?
Otto Cox
Wat een pavlovreacties weer, zodra Europa in het nieuws komt.
Feit is, dat watertekort ook in veel delen van Nederland in de komende jaren een probleem zal worden. Is ook een gevolg van de klimaatverandering.
Feit is ook, dat tegenover de hogere kosten van waterbesparende maatregelen een lagere waterrekening staat. Nog los van positieve effecten voor de leefomgeving.
Maatregelen zijn dus zeker nuttig ook in internationaal verband. Je wilt bijvoorbeeld niet dat bovenstroomse landen het rijnwater verspillen.
Paul Tienkamp / duurzaam ondernemer
Wat een paniekreacties! Van de 7 miljoen huishoudens heeft een groot deel al standaard water besparende douchekoppen en toiletten en kranen.
En zo niet: douches en kranen aanpassen kost slechts enkele euro's via dopjes van Greenmotion.
Paul / projectleider
Oh Paniek...

Slimmer omgaan met grondstoffen is zo'n slecht idee. Overigens ook in NL spelen watertekorten en overschotten een rol.
Bij drinkwater niet, maar in onze belangrijkste exportindustire, de landbouw wel. Is toevallig de grootste waterverbruiker van NL.

@Maenhout, er is al een Europese hoogwaterrichtlijn hoor, om droge voeten te houden.

Advertentie