Advertentie
financiën / Column

Einde aan de crisis

En dan, eindelijk, gaat het ons in Nederland weer een stukje beter. Dan kunnen onze lonen weer stijgen, dan durven we weer geld uit te geven.

30 januari 2015

Er komt een einde aan de crisis. Ooit. Vraag me niet wanneer, niemand weet het, maar ooit is het zover. De crisis begon in 2008, we hebben al bijna zeven magere jaren gehad.

En dan, eindelijk, gaat het ons in Nederland weer een stukje beter. Dan kunnen onze lonen weer stijgen, dan durven we weer geld uit te geven. Als de crisis voorbij is, ooit, gaan we ook meer van de gemeenten eisen. We begrijpen nu best dat er geen nieuwe sporthal en geen nieuwe wegen komen, want het geld is op. Maar ons geheugen is kort, als de crisis voorbij is (ooit) gaan we weer allerlei extra’s van de gemeenten vragen.

De gemeenten snakken ook naar het einde van de crisis. Ze hebben zo veel wensen, zo veel mooie plannen. Als er een einde aan de crisis komt, ooit, dan hebben de gemeenten eindelijk weer geld om een aantal wensen in vervulling te laten gaan, eindelijk weer geld om te investeren.

Vervelend voor de gemeenten is wel dat het einde van de crisis ook betekent dat de rente omhoog gaat. De gemeenten hebben samen 50 miljard euro geleend van banken. Driekwart van die leningen heeft een rente die voor vele jaren vaststaat, maar een kwart daarvan heeft een variabele rente. Als de rente stijgt door het einde van de crisis, dan kost dat de gemeenten snel enkele honderden miljoenen per jaar.

Vervelend is ook dat de gemeenten door die investeringen meer btw gaan declareren bij het einde van de crisis. Het btw-potje van minister Dijsselbloem van Financiën is dan snel op. Tekorten op het btw-potje plukt hij weg uit het gemeentefonds. Dat kost de gemeenten ook enkele honderden miljoenen per jaar.

Het Centraal Planbureau voorspelt dat de lonen van de ambtenaren drie tot vier pro- cent stijgen bij het einde van de crisis, want zo veel liggen ze de afgelopen jaren achter op het bedrijfsleven. Dat kost de gemeenten weer enkele honderden miljoenen.

De gemeenten snakken naar het einde van de crisis. Ze verwachten dan weer geld te hebben om allerlei voorzieningen te verbeteren. Maar dat valt vies tegen. Als de crisis voorbij is, ooit, dan zullen de financiële problemen van de gemeenten alleen maar toenemen. Lang leve de crisis!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie