Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeente wil FC Twente helpen met 25 miljoen

De gemeente Enschede leende het noodlijdende FC Twente vorig jaar 17 miljoen euro. Het nieuwe voorstel komt erop neer dat die bestaande lening wordt gehandhaafd, maar dan tegen marktconforme, gunstiger voorwaarden. Daarnaast zou de gemeente dan garant staan voor 8,4 miljoen euro, op basis waarvan FC Twente dan geld kan lenen om zijn bestaande schulden te herfinancieren. Daarmee zou het bedrag op 25,4 miljoen euro uitkomen.

02 februari 2017

De gemeente Enschede wil FC Twente steunen met een bedrag van 25,4 miljoen euro. Een deel van dat bedrag is een lening, een ander deel een garantstelling. Met dat bedrag kan FC Twente in maart twee grote financiers terugbetalen. Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken, meldt FC Twente op de clubsite.

Gunstiger voorwaarden
De gemeente Enschede leende het noodlijdende FC Twente vorig jaar 17 miljoen euro. Het nieuwe voorstel komt erop neer dat die bestaande lening wordt gehandhaafd, maar dan tegen marktconforme, gunstiger voorwaarden. Daarnaast zou de gemeente dan garant staan voor 8,4 miljoen euro, op basis waarvan FC Twente dan geld kan lenen om zijn bestaande schulden te herfinancieren. Daarmee zou het bedrag op 25,4 miljoen euro uitkomen.

Risico voor gemeente minimaliseren
Het voorgestelde pakket aan maatregelen is erop gericht om het risico voor de gemeente te minimaliseren en tegelijkertijd een gezonde toekomst van FC Twente mogelijk te maken, aldus FC Twente. De club moet in maart twee grote financiers, ING en XXIII Capital, terugbetalen.

Levensbelang
‘Om tot een gezonde financiële situatie te komen bij de club is een verdere herfinanciering van bestaande schulden onverkort noodzakelijk’, aldus Erik Velderman, algemeen en financieel directeur van de Tukkers. ‘De gemeentelijke garantstelling is daarin van levensbelang voor FC Twente. Dit scenario is het resultaat van intensief overleg met het college van burgemeester en wethouders. Het is nu aan de raad om tot een beslissing te komen.’ (ANP)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

N Vollebergh
Overheden die met gemeenschapsgeld een commerciële voetbalclub omhoog houden, wat een brutaliteit.
Janssen / Boekhouder
De gemeenschap zal gaan opdraaien voor de lening die niet terug betaald wordt. De huidige leningen kunnen nu ook al niet terugbetaald worden.

Beste burgers die van voetbal houden, leg zelf maar het geld op tafel, investeer er maar zelf in, in die failliete boedel. Geef dat geld maar uit aan mensen die het echt nodig hebben, het is belastinggeld.
henk
Dat een publieke organisatie een private onderneming steunt is ongehoord. En dan die voetballers in nog meer laten verdienen?
een Delftenaar
Gemeentegarantie of gemeentelijke borgstelling is om de financiering van een algemeen nuttige voorziening mogelijk te maken. Of een betaalde voetbalclub dat is, is maar de vraag. Als er overheidsgeld wordt besteed (lening en/of garantie) lijkt mij de eis van het niet overschrijden van de Balkenendenorm een redelijk op te leggen verplichting. In dit dossier is de financiele strop al om maar wordt hij wat losser gemaakt.
henkas / beleidsambtenaar
Banken en voetbalclubs kunnen zich wanbeleid permitteren, de rekening komt steevast terecht bij de belastingbetaler
Hans / afdelingsmanager
De hoeveelste keer is dat al dat Enschede Twente redt? Een club waar volgens de KNVB regelrecht wanbeleid is gevoerd.

Ik zou zeggen: haal er een particuliere investeerder bij, bijvoorbeeld uit China. Maar raadsleden durven toch nooit tegen te stemmen uit angst voor de aanhang van zo'n club; voorbeelden te over....
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Het lijkt me een hachelijke zaak voor de gemeente. In het verleden zijn de beloften door fc Twenthe ook al niet nagekomen. Het feit dat er nu andere bestuurders zitten doet hier niks aan af. Hoe naïef kun je zijn? Een gemeente hoort een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) gewoon niet te ondersteunen, omdat het commerciele organisaties zijn, op wiens beslissingen de gemeente helemaal geen grip heeft. Dat heeft het verleden in Enschede toch wel aangetoond.



En wat gebeurt er als de lening niet terugbetaald kan worden? - de kans daarop is erg groot zoals iedereen weet.

Kijk eens naar Waalwijk. Daar moest de gemeente ook fin. bijspringen doordat de huur niet betaald werd door RKC. Alle achterstallige huur werd een lening van 2,8 miljoen. Maar die drukte weer negatief op de balans zodat uitsluiting door de KNVB dreigde (althans dat werd beweerd). De druk op de gemeente werd opgevoerd.



Gevolg: De gemeente heeft afgelopen december niet alleen een stadion met grond, dat minimaal 7 miljoen had kunnen opbrengen voor een kwart van de waarde verkocht aan de projectontwikkelaar, maar ook de lening van 2,8 miljoen die RKC aan de gemeente had voor slechts 0,5 miljoen, dus voor 17% van de waarde. In totaal moest Waalwijk 4 miljoen afboeken, nadat eerder al 3 miljoen was afgeboekt. Leuk hoor, zo'n BVO in je gemeente.....
peter
Als achterhoeker wil ik niet mee betalen voor twente, ajax e.d. Ikvind dat er geld gestopt moet worden in de graafschap
T / medewerker
We moeten eens ophouden clubs met gemeenschapsgeld in het leven te houden. Ze leven ver boven hun stand, dan is het einde oefening. En hou eens op met het maatschappelijk belang. Geef het aan de zorg en het onderwijs. Staatssteun! Van mijn geld. (ps. ik ben een voetballiefhebber, van het spelletje dan wel te verstaan en niet van dit soort spelletjes)
Karel / Voetballiefhebber
Gaan we weer met die verkapte staatsteun.

Houdt die onzin dan nooit een keer op, ondanks liefhebber denk ik dat er veel betere bestedingen zijn.
Advertentie