Advertentie
financiën / Nieuws

Eigen vermogen lokale overheden stijgt

Vooral bij de gemeenten steeg het vermogen, onder meer door de exploitatie van bouwgronden. In 2009 steeg het eigen vermogen van decentrale overheden vooral door de verkoop van de energiebedrijven NUON en Essent.

19 januari 2017

Voor het eerst sinds 2009 is in 2015 het totaal aan reserves van provincies, gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen toegenomen. Het eigen vermogen van de decentrale overheden steeg ten opzichte van 2014 met ruim 0,2 miljard euro naar 47,4 miljard euro, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Exploitatie bouwgronden
Vooral bij de gemeenten steeg het vermogen, onder meer door de exploitatie van bouwgronden. In 2009 steeg het eigen vermogen van decentrale overheden vooral door de verkoop van de energiebedrijven NUON en Essent. Die verkoop leverde de provincies gezamenlijk ruim 13 miljard euro op en gemeenten in totaal 5,7 miljard euro. Ruim honderd gemeenten ontvingen meer dan 10 miljoen euro.

Afwaarderen

In de jaren daarna teerden lokale overheden in op hun eigen vermogen. Door de financiële en economische crisis leden de gemeenten onder meer grote verliezen op de exploitatie van grond. Eerder aangekochte (bouw)grond is voor een lagere prijs verkocht en niet-verkochte grond werd afgewaardeerd. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel van Klaveren
47,6 miljard euro als reserve van decentrale overheden. Dat is gemiddeld bijna 3000 euro per inwoner.

Allemaal betaald door de burgers van NL.

Wordt het niet eens tijd dat geld terug te geven ?
Paul / projectleider
@Caroline

Helaas staat dit geld niet 'op de bank', maar zit het bijvoorbeeld in bouwgrond. Als dan de waarde stijgt lijkt een overheid rijker te worden. In de praktijk scheelt het weinig...
H. Wiersma / gepens.
Hoeveel hiervan is ontstaan door al jarenlang te bezuinigen op de salarissen van de Gemeenteambtenaren?

Hoe zo is er weinig ruimte voor verbetering van deze salarissen?
Arnold / gemeentemabtenaar
Wat een kortzichtige reacties (ook bovenstaand artikel). Er wordt geen relatie gelegd met toekomstige verplichtingen en risico's waarvoor reserves zijn bedoeld. Als de verplichtingen en risico's zijn gestegen met 0,3 miljard euro dan zijn de gemeenten (&co) er niet beter maar slechter voor komen te staan.
H. Wiersma / gepens.
@A. Willemsen. Ooit gehoord van de 'trap op, trap af' afspraken tussen Rijk en Gemeenten/VNG? Dat heeft natuurlijk ook invloed op de reserves. M.a.w. ombuigingen en/of bezuinigingen behoren ook door te werken naar lagere Overheden (bijv,. gemeenten).
Advertentie