‘Uitgelekte risicoanalyse had geen status’
De vorige maand uitgelekte ambtelijke risicoanalyse over het jaarrekeningproces 2015 in Amsterdam had geen status, aldus wethouder van Financiën Udo Kock (D66). Dure externe consultants zetten de reële risico's nu op een rij.
De Amsterdamse wethouder van Financiën Udo Kock (D66) noemt de vorige maand uitgelekte ambtelijke risicoanalyse waarin ambtenaren grote zorgen uitten over het jaarrekeningproces 2015 een “ambtelijk brainstormdocument” zonder status.
Lekken heel kwalijk
Dat zegt Kock in antwoord op vragen van PvdA en GroenLinks naar aanleiding van het uitlekken van de analyse naar Het Parool. Ambtenaren zouden in het stuk zelfs waarschuwen voor een mogelijke onder curatelestelling van de gemeente als er geen deugdelijke jaarrekening 2015 kan worden gepresenteerd. Volgens Kock was deze risico-inventarisatie heel breed en niet vastgesteld door het management en het bestuur. Hij noemt het lekken van het stuk heel kwalijk en heeft aangifte gedaan bij de Rijksrecherche.
Geen specifieke expertise in huis
Wel heeft de wethouder consultants van KPMG ingehuurd die binnenkort zullen rapporteren over de reële risico’s en welke stappen de gemeente moet nemen om een goede jaarrekening te kunnen overleggen. Zelf heeft de gemeente volgens Kock hiervoor niet de specifieke expertise in huis. ‘Het is een eenmalige actie in een ingewikkeld overgangsjaar naar een andere administratieve structuur.’ Op vragen over het capaciteitstekort bij de afdeling financiën antwoordt Kock dat hij niet de mensen paraat heeft om leiding te geven aan een project met zoveel verschillende onderdelen. Volgens hem is er geen verband met de ingeplande administratieve besparing.
Kosten externe inhuur
De kosten voor deze externe inhuur liggen in deze fase rond de twee ton, maakte Kock bekend. Dat is boven de afgesproken norm voor externe inhuur, maar volgens Kock was deze hulp echt nodig en is het bedrag door het college geaccordeerd. Ook de komende maanden zal externe inhuur nodig zijn. ‘Als het nodig is, dan zullen we dat doen, juist om tot een goede jaarrekening te komen.’ Zijn eigen ambtenaren werken volgens Kock snoeihard en zijn competent. ‘Maar dit probleem is niet op te lossen zonder externen.’ Hij beloofde de raad wel een afbakening te sturen van de externe inhuur.
Openbaarheid
Het voorstel van GroenLinks-raadslid Femke Roosma om de uitgelekte analyse als bijlage met de brief met de KPMG-bevindingen naar de raad te sturen vond Kock geen goed idee, zelfs niet als dat vertrouwelijk zou gebeuren. ‘Het document heeft geen status. Het zou ook een beloning zijn voor degene die gelekt heeft.’ PvdA-raadslid Carolien de Heer wil wel graag terugzien hoe in de ambtelijke organisatie wordt gedacht. ‘Ik heb meer vertrouwen in uw ambtenaren dan in consultants.’ Kock bezweerde dat de raadsleden geen typisch “KPMG-briefje” zouden ontvangen.
Mensen lekken niet zomaar
Kock beaamde dat er enorm veel werk op de financiële ambtenaren af komt in deze periode, maar voorziet geen onoverkomelijke problemen bij de parallelle uitvoering ervan. ‘We kunnen het ons ook niet veroorloven belangrijke zaken te vertragen.’ Dit nam de zorgen bij PvdA-raadslid De Heer niet weg. ‘Van die hoeveelheid werk maakt Kock zich te gemakkelijk af. De afhankelijkheden tussen de verschillende onderdelen zijn niet in beeld, terwijl die er wel zijn.’ Omdat de wethouder niets over de inhoud van de risico’s heeft gezegd, vestigt ze haar hoop op de beloofde brief. Daarbij vindt ze de vraag waarom is gelekt interessanter dan het feit dat is gelekt. ‘Die vraag blijft onbeantwoord. Mensen lekken niet zomaar, maar uit ontevredenheid. Dat blijft toch hangen.’
Vertrouw je het college niet. Laat dan niet het college alles onderzoeken door een partij die loyaal is aan het college (wie betaald, bepaald), maar geef als raad zelf opdracht aan het externe bureau om het uit te zoeken. Het is jouw extra geld en jouw vraag als raad. Laat je de kaas niet van je brood eten.