Dordrecht wil notoire briefschrijver gijzelen
De gemeente Dordrecht gaat de rechter vragen de lokale huisjesmelker en notoire briefschrijver Mustafa Karasahin een dag per teveel gestuurde brief naar de gemeente te gijzelen. Jaarlijks is de gemeente een half miljoen kwijt aan verwerking en dwangsommen werken niet.
De gemeente Dordrecht zet een volgende stap in haar lange juridische gevecht met lokale huisjesmelker en veelklager Mustafa Karasahin: een dag gijzeling per teveel verstuurde brief. Op 11 september dient het kort geding.
Voortdurend conflict
Al jaren bestookt Karasahin de gemeente Dordrecht met tientallen bezwaarschriften en Wob-verzoeken per dag. Aan deze strijd ligt een conflict met de gemeente ten grondslag over de kamerverhuur in zijn 40 panden. De gemeente is aan de verwerking van de schrijverij jaarlijks tonnen kwijt en heeft de briefschrijver al een aantal keer tevergeefs tot stoppen proberen te dwingen. Vorig jaar besloot de rechter dat de man slechts 10 brieven per maand zou mogen schrijven. Voor elk teveel gestuurde brief, mail of fax zou hij een dwangsom van 300 euro moeten betalen tot een maximum van een ton. Dit maximum bereikte hij al na drie maanden.
Dwangsom werkt niet
Woordvoerder Mark Benjamin van de gemeente Dordrecht wijst op de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag in het hoger beroep dat Karasahin hiertegen had aangetekend. De dwangsom werd verhoogd tot 1260 euro per teveel verstuurde brief (niet toevallig hetzelfde bedrag dat gemeenten moeten betalen als het te laat reageert op een Wob-verzoek) met een maximum van drie ton. ‘Maar ook daar is hij al ruim overheen. We ontvangen nog steeds honderden brieven en dat kost ons een half miljoen per jaar.’ Het geld van de dwangsommen is echter niet binnen. ‘De dwangsom is een middel, geen doel, maar het heeft ook geen effect. Er zit nog veel ruimte tussen en dwangsom en het betalen ervan, zoals invoeringsbesluiten en bezwaarschriften.’
Unieke zaak
Daarom gaat de gemeente de rechter op 11 september vragen Karasahin een dag te gijzelen per teveel verstuurde brief met een maximum van een jaar. ‘Deze zaak is redelijk uniek. Volgens mij is geen enkele gemeente nog tot deze stap overgegaan. Het is inderdaad een zwaar middel.’ De gemeente heeft al beslag gelegd op panden van Karasahin en nog andere vorderingen staan, zoals achterstallige belasting en voorgeschoten funderingskosten. ‘De panden gaan in de executieverkoop. De opbrengst gaat naar de hypotheekbank en de meeropbrengst naar de gemeente. Het is ons echt niet om het geld van de dwangsommen te doen, we willen gewoon dat de niet aflatende stroom brieven stopt.’
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
We leven in een cultuur van rekenmeesters, die rekenmeesters kweken en systemen bedenken die rekenmeesters belonen. Misschien moeten we daar eens iets aan veranderen.
Mijn idee is dat we dit als een duur - incident- zien. Iemand die zo hardnekkig en halsstarrig vecht, heeft een interpersoonlijke structuur die merkwaardig is. Omdat ik geen arts ben en alleen hypotheses mag stellen, geen diagnoses, houd ik het bij deze vooronderstelling. Wat nu gebeurt is een dure procedurele aangelegenheid omdat formele regels misbruikt worden.
De gemeente Dordrecht beloopt nu de formele regels in reactie op deze halsstarrige en wat mij betreft ego centrische vecht-baas. Prima wat mij betreft.
Ze doet wat ze moet doen. Geef de man niet meer aandacht en genoegdoening door een systeem aan te passen. Hij zou niet anders willen.
Wel zou er een beperking moeten komen op het aantal WOB-verzoeken dat iemand per jaar kan indienen. Bijvoorbeeld: iedereen heeft het recht een WOB-verzoek in te dienen maximaal (bijvoorbeeld) 10 maal per jaar. Brief 11 ev. hoeft niet meer behandeld te worden. Persoon in kwestie mag het jaar erop weer 10 WOB-verzoeken max. indienen enz.
Belangrijker is nog dat bijvoorbeeld de VNG de Tweede Kamer aanspreekt over deze casus en op spoed aandringt op een wijziging of aanvulling in de Wet die slaat op (te) veel schrijvers.